Pellegrini Prágában: Időre van szükség a kormányközi tárgyalások megújításához


El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh államfő. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy idővel sor kerül erre. A cseh elnök szerint a megbeszélés során kiderült, hogy a vitatott kérdésekben sincsenek akkora eltérések a nézeteik között. Megállapodtak abban, hogy közvetlen összeköttetés lesz köztük, és az együttműködés új formáit is bevezetnék – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

Pellegrini egyetért abban Pavellel, hogy bizonyos politikai nézetek és eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Szerinte Pavel Ukrajnával kapcsolatos nézetei nagyon pragmatikusak, józanok, és tükrözik a valóságot. Mivel a cseh államfő járatos a katonai kérdésekben, Pellegrini szerint nagyon megalapozottan nyilatkozik.

A szlovák államfő azt is megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez. „Szlovákia megnövelte a megfelelő kaliberű lőszerek gyártását” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy az Ukrajnának szánt cseh muníciószállítmány egy része szlovákiai üzemekből fog kikerülni.

Azt is hangsúlyozta, teljesen természetes, hogy első hivatalos útja Csehországba vezet. „Ez egy nagyon világos jelzés, hogy a szlovák és cseh kapcsolatok a lehető legmagasabb szintűek, a környékünkön nincs másik két olyan nép, amely testvérnemzetnek tartja magát” – mondta a szlovák államfő.

TASR

fotó: TASR