Pellegrini első külföldi útja Csehországba vezet


Peter Pellegrini újonnan megválasztott köztársasági elnök első hivatalos útja Csehországba vezet majd – erősítette meg az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában. Kijelentette, hogy Szlovákia külpolitikájának irányvonala nem fog változni.

„Garantálom minden szlovák állampolgárnak, hogy Szlovákia teljes mértékben elkötelezte magét az EU és az észak-atlanti szövetség mellett. Ezért kezeskedem. És a külpolitikánk irányvonalát sem akarja megváltoztatni senki” – mondta Pellegrini. Szerinte azonban Szlovákia szuverenitásának erősebbnek kell lennie ezekben a csoportosulásokban, és úgy véli, minden égtájra figyelni kell.

Azt szeretné, ha véget érne az ukrajnai konfliktus, és szeretné helyreállítani a kapcsolatokat Oroszországgal. „Természetesen akkor, ha véget ér ez a gyilkos konfliktus” – tette hozzá.

Nem lát okot arra, hogy hivatalba lépése után megnyissák a koalíciós szerződést. Állítása szerint még senkivel nem tárgyalt a posztok esetleges újraelosztásáról, ilyen feltételt nem szabott senki. „Egyértelművé tettem, hogy az elnökválasztás semmilyen módon nem változtatja meg a parlamenti erőviszonyokat, mindent meg kell őrizni úgy, ahogy azt a három párt vezetője a koalíciós szerződésben rögzítette” – jegyezte meg, rámutatva a pártok képviselőinek számára.

Egyúttal közölte, nagyra értékeli, hogy a második körben az SNS minden feltétel nélkül támogatta.

TASR

fotó: TASR