Örömmel tölt el, ha segíthetek az embereknek


Az emberek megérdemlik, hogy teljes életet éljenek, én pedig mindent meg fogok tenni ez ügyben. Branislav Becík, a Nyitrai Kerület elnöke eképpen fogalmaz internetes oldalán. Egy igazi, vérbeli gazda, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját. A mezőgazdaság egész gyermekkorát végigkísérte, ezen tudását immár a politikában kamatoztatja. A sok teendő ellenére készségesen válaszolt kérdéseinkre; részletesen mesélt politikai nézeteiről, jövőbeli terveiről, az emberekért folytatott munkásságáról.

A Hlas-SD párt az ellenzék berkeiben tevékenykedett az elmúlt három évben. Kérem értékelje a Matovič-, Héger- illetve Ódor-féle kormányt. Ön szerint mely területeken voltak a legsikeresebbek, és melyeken követték el a legnagyobb hibákat?

Ha egyetlen kifejezéssel kellene jellemeznem az elmúlt három év kormányait, az Igor Matovič-féle szakszerűtlen, a Heger-féle balszerencsés, az Ódor-féle pedig egyszerűen ideiglenes. Az átlagembereknek kell volna segíteniük, helyette inkább a saját társaikat támogatták. Bevallom, nagyon radikális véleményem van a velük kapcsolatban. Matovič feszegette az emberek tűréshatárát, amikor pedig nem úgy jöttek ki a lépései és elbukott, egyszerűbb volt a vírushelyzetre fogni mindent.  A sajtótájékoztatókon pedig eljátszotta a hattyúk halálát, siránkozott, sajnáltatta magát. Hegernél a legnagyobb szívfájdalmam az volt, hogy engedélyezte a toxikus ukrán gabona behozatalát. Figyelemre méltó az együttérzés, de épp a saját polgáraink kárára kell ezt tenni? Nem hinném. 

Milyen úton került kapcsolatba a politikával? Miért épp ezt a hivatást választotta? A pártok közül miért épp a Hlas-SD mellett tette le a voksát?

Sokkal inkább fogalmaznék úgy, hogy  politika talált meg engem. A Szlovák Mezőgazdasági Egyetemen tanultam, az agrárkultúra a szívügyem. Figyeltem az embereket, milyen hatással van rájuk a környezetük, a természet, a táj vagy a föld, figyeltem, miként tudják a hasznukra fordítani ezek kincseket. Miután polgármester lettem, tudatosítottam, hogy mindenkinek szüksége van segítő kézre, arra, hogy vezetőik-legyen az politikus, polgármester, megyeelnök vagy épp miniszterelnök- meghallják a hangukat, ráeszméljenek a problémáikra, és mindent megtegyenek azért, hogy mindez megoldódjon. 

A politikának köszönhetően könnyebben és szélesebb körben tudom segíteni az embereket, ez pedig feltölt. Motivált a visszacsatolásuk, az örömük, lényegében ez adta a kellő löketet ahhoz, hogy egyre magasabb pozíciók elérését tűzzem ki célul. Így kerültem kapcsolatba a Dobrá Voľba nevű párttal, majd később a Hlas-SD pártjával. Utóbbival tudok a leginkább azonosulni, és úgy gondolom kellő lehetőséget biztosítanak a kibontakozásra. Tetszik, hogy a párt gondosan megválogatja, kik lehetnek a tagjai. Ezzel szakszerűbb, effektívebb és minőségibb a munka. 

A neve akkor vált országos szinten ismertté, mikor a megyeelnöki választásokon legyőzte Milan Belicát. Ne felejtsük el, hogy Belica 20 éven keresztül birtokolta ezt a posztot. Miben látja sikerének kulcsát? Melyek voltak az első érzései a győzelem hallatán.

Az első érzések rendkívül felemelőek és örömteliek voltak. Persze mindez kéz a kézben járt a felelőséggel, mellyel ez a poszt jár. De ahogy mindig is hangoztattam: nekem az emberek szavaztak bizalmat. A polgárok voltak azok, akik rámutattak, hogy milyen változásokat szeretnének. Az én feladatom volt ezt tudatosítani, de legfőképp mindent megtenni azért, hogy egy könnyebb, biztonságosabb, elégedettebb, nyugodtabb életet élhessenek. Ennek érdekében pedig készen állok mindent megtenni.

Minden politikusnak megvannak a maga prioritásai, céljai, melyet szeretne teljesíteni. Az ön számára melyek a legfontosabbak?

Mivel a különböző feladatok összeforrnak, nehéz lenne kizárólag egy témát kiemelnem. Fontos számomra az emberek egészségügyi állapota. Éppen ezért célul tűztük ki új sürgősségi rendelők létrehozását. Másrészt tervezzük a lokális élelmiszerek elterjesztését a középiskolákban illetve különböző szociális létesítményekben. Az egészséges táplálkozás, megfelelő, minőségi, de főleg hazai élelmiszerek elterjesztése kulcsfontosságú a jövő szempontjából. 

Ha pedig már az oktatást emlegetjük, mindenképpen változtatni kell azon közoktatási törvényen, mely megadja az iskolák milyen számban vehetnek fel diákokat. A frissen végzettek nagy része olyan szakot végez el, melyre nincs kereslet, ezzel ellentétben a cégek által keresett ágazatokban hiány lép fel. Ebben a témában az állam támogatására is nagy szükség van. 

A közlekedés terén is lenne mit változtatni. Nagy örömmel tölt el, hogy megkezdődtek a másodrendű utak felújításai. Idén felülvizsgálatra került a hidak állapota, az igazság az, hogy meglehetősen rossz állapotban vannak. 

A sportról és kultúráról sem feledkezhetünk meg. Ahhoz, hogy a test jó kondícióban legyen, fizikailag és pszichikailag is megfelelő állapotban kell lennie. 

De ha mégis ki kellene emelnem egy témát, a vidék fejlesztése, a vidéki szolgáltatások minőségének javítása, valamint az önkormányzatok és hazai piac támogatása lenne az. 

Úgy gondolom társadalmat leginkább egy élő organizmushoz lehetne hasonlítani, melyben minden összetevőnek megvan a maga feladata. Minden részének más-más a haszna, mely fontos a test, ebben az esetben az állam számára.

Ön nem csak Udvardról származik, de hosszú ideig polgármestere is volt. Kérem meséljen erről az időszakról.

Udvardon nőttem fel, így nagy megtiszteltetés volt a település élére állnom. Mivel az itt élők nagy részét személyesen is ismerem, ez az elismerő pozíció még nagyobb felelősséggel járt. Ki kellett alakítani egy szisztémát, mely segített a rendszerezésben: mérlegelnünk kellett, hogy mely nehézségek a legsúlyosabbak, mivel tudunk hosszabb ideig dolgozni, és melyek az akut problémák. Semmiről sem feledkezhettünk meg, ugyanis az emberek nem felejtenek. Bevallom, nem volt egyszerű. Az igényes feladatok megoldását nem lehet akárkire bízni, szükség van egy összeszokott csapatra. A munkatársakat meg kell ismerni, fel kell mérni, kivel, milyen módon lehet a legjobban együttműködni. Ki kell alakítani egy struktúrát, hogy a munka akadálymentesen haladjon előre. Legalábbis a lehetőségekhez mérten. Kulcsfontosságú, hogy a csapat egy egységet alkosson, akikkel azt az úgynevezett gyeplőt, együttes erővel tartjuk. Így lehet a leginkább fejlődni. 

Miként jellemezné a viszonyát a szlovákiai magyarsággal. Nem titok, hogy a Nyitrai Kerület déli vidékei nem kapnak kellő támogatást. A polgárok nagy része nemzetiségi kérdést lát a dologban. Önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatban? Hogyan lehetne ezen a problémán segíteni? 

Számomra mindenki egyenlő, nem teszek kivételeket. Vagy hallott már tőlem esetleg olyan kijelentéseket, hogy a városi közlekedés mától kezdve 30 centtel drágább lesz azoknak a nyugdíjasoknak, akik szlovák, magyar vagy épp más nyelven beszélnek? Nem hinném. Maximálisan távol áll tőlem az ilyen fajta nézet. Ha olcsóbb lesz az autóbusz jegyára, akkor az mindenki számára egyforma árat jelent. Ha helyi alapanyagokat szeretnénk kínálni az iskoláknak, abba minden egyes iskola beletartozik, kivétel nélkül. Én az itt élő emberekért dolgozom, azokért, akik úgy döntöttek, itt szeretnék leélni az életüket. Mindenkit egyformán tisztelek és becsülök, és örülök, hogy épp ezt a kerületet választották otthonuknak. Egyébként is a déli területeken számos projektet indítottunk el, és továbbiakat is tervezünk. Ilyen volt például a Komáromi Kórház rekonstruálása, vagy bicikli utak létrehozása, amely az úgynevezett EUROVELO 6 program része lesz – bicikli út az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig. Azt gondolom, rendkívül jó kapcsolatok alakultak ki a déli régiókkal. A lényeg nem azon van, hogy ki honnan származik, vagy épp milyen nyelven szólal meg, hanem a közös célokon, álmokon és azok beteljesítésén. Zárásképpen pedig csupán annyit szólnék hozzá a témához, hogy nagymamám magyar nemzetiségű volt, és igen, magyarul beszélt velem. Azt gondolom, ez mindent elárul.

Meséljen kérem a fogadalmairól, mi mindent szeretne teljesíteni az elkövetkező években?

Mindenképpen az iskolaügy, a szociális kérdések, sport és kultúra. Azt hiszem, az első évünkben ezek a kérdések nem kaptak kellő figyelmet. Szeretnénk nagyobb kezet kapni a fent már említett iskolai kérdésben, az iskolai kvóták mozgathatóbbá tétele érdekében, szükségszerű ugyanis a piaci igények figyelembevétele. Természetesen számtalan tervem van, nehéz lenne pár mondatban összefoglalni.

A világhálón mindenki számára elérhető a személyes internetes oldala, melyet olvasván mindeki számára egyértelművé válik, hogy a mezőgazdaság a szívügye. Felmerült esetleg annak a lehetősége, hogy akár a miniszteri posztot is betöltené?

A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szlovák Nemzeti Tanács Bizottságának alelnöke vagyok, a miniszteri pozíció nélkül is kellőképpen tudom kamatoztatni tudásom. A posztot felajánlották, azonban az ajánlatot elutasítottam. Csupán egy éve vagyok a megye elnöke, számtalan ötletem van még, ahogy célom és álmom is, melyeket egytől-egyig teljesíteni szeretnék. Olyan neveltetést kaptam, hogy mindent, amibe egy ember belekezd, illik is befejezni, az élet majd úgyis alakítja a többit-a körülményeket és kihívásokat. Mindemelett a pozícióval járó munka teljesmértékben feltölt, élvezem még a legapróbb sikereket is. 

Ön a Hlas-SD párt tagja és képviselője, mely bizottságban tevékenykedik?

Ahogy már fent említettem, a mezőgazdasági részlegen tevékenykedem, emellett a közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős bizottság tagja is vagyok. 

Kérem fejtse ki véleményét a jelenlegi koalícióval kapcsolatban.

Úgy gondolom, a társadalom számára a lehető legjobb koalíció született. A pártoknak egyforma az értékrendje, a koalíció összetartó, egységes, ez pedig egy jó alap az elkövetkező kormányzati időszakra.