Orbáni vagy putyini mintára végzik ki Ficóék a civil szférát? 


Magyarországon február 1-jétől létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely lényegében egy korlátlan hatáskörű, kontroll nélkül működő hatóság lesz. Meglehetősen tágan értelmezhető, kik ellen, és milyen esetekben indíthat majd vizsgálatot, azonban úgy tűnik, gyakorlatilag indoklás nélkül ellenőrizhet civil szervezeteket, újságírókat, egyházakat, önkormányzatokat és szakszervezeteket is. Az eljárással szemben jogorvoslatra sincs lehetőség. 

Az új szuverenitásvédelmi törvény értelmében a választásokon induló civil szervezetek nem fogadhatnak el külföldi kampánytámogatást, amennyiben megsértik a törvényt, megszüntethetik ezeket, ráadásul akár börtönbüntetés is járhat azért, ha egy párt vagy jelölt kampánypénzt fogad el külföldről.  

Az új törvény láthatóan a független magyarországi médiumok, valamint olyan civil szervezetek ellen irányul, amelyek a demokrácia védelme szempontjából fontos tevékenységet végeznek, ami nyilvánvalóan ellentétes a látszatdemokráciát építő magyar kormány érdekeivel. Ez Orbán civil szféra és a független média ellen folytatott sokéves hadjáratának legújabb fejezete. 

A Fico-kormány is hadat üzent a civil szférának

Robert Fico a koalíciós szerződés aláírása után arról beszélt, hogy ügynökökké nyilvánítaná azokat a nonprofit szervezeteket, amelyek külföldről kapnak támogatást. Állítása szerint a tervezet egy amerikai törvény (FARA) mintájára készülne, amit még 1938-ban fogadtak el az USA-ban annak érdekében, hogy megakadályozzák a náci propaganda terjedését, és szó sincs benne civil szervezetekről. Ficóék javaslata sokkal inkább emlékeztet egy orosz törvényre, amelynek célja, hogy elhallgattassák a kormánnyal szemben kritikus hangokat. 

Putyin és Orbán nyomában

Fico már régóta egyértelműen oroszbarát politikát folytatott, és ezen az Ukrajna elleni orosz agresszió sem változtatott. Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszonyát sem rengette meg különösebben a tény, hogy ukránok tízezreit mészárolják le a szomszédos országban. Nem meglepő tehát, hogy a magyar és a régi-új szlovák miniszterelnök most barátságot kötött, és lelkesen ápolgatják a jószomszédi viszonyt. 

A kormányfők a közelmúltban többször is kijelentették, mennyi mindenben egyetértenek. A két jóbarát közösen szidta Brüsszelt, és hangoztatták a nemzeti szuverenitás jelentőségét. Mivel a Fico-kormány egyébként is a civil szféra meggyengítésére készül, nem lenne meglepő, ha Szlovákiában is a parlament elé kerülne egy, a magyar szuverenitásvédelmi törvényhez hasonló javaslat. Talán miniszterelnökünknek nem is kéne bajlódnia a házi feladattal, akár egy az egyben le is másolhatná a magyar törvényt. 

Egy fiktív törvény valós következményei

Egyelőre ugyan még semmilyen konkrét javaslat nem került napirendre, és nem tudjuk megjósolni a szlovák miniszerelnök következő lépéseit, az azonban sokat elárul, milyen úton indult el a választások után, és kik a politikai példaképei. Meglehetősen valószínű, hogy országunkban is kemény támadások érik majd a civil szférát és a kormánykritikus médiumokat. 

Az egyik fontos kérdés, hogy az esetleges szankciók érinti-e majd a Magyarországról Szlovákiába érkező forintmilliárdokat, vagy talál erre valamilyen jogi kiskaput a Fico-kormány. Ne feledkezzünk meg arról, hogy többek között a Magyar Szövetséghez közeli szervezetekhez is jelentős pénzösszegek folynak be a szomszédból. 

A téma kapcsán megkérdeztük Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség elnökét arról, hogyan vélekedik a Magyarországon elfogadott szuverenitásvédelmi törvényről, és támogatná-e, hogy Szlovákiában is elfogadjanak egy ehhez hasonló törvényjavaslatot? “A törvény részleteit nem ismerem, de minden kezdeményezést, amely az adott ország szuverenitását erősíti, támogatom” – fogalmazott a pártelnök. 

Németh Noémi

Fotók: Orbán Viktor és Robert Fico fb-oldala