Oktatás – hiányosságok az iskolai digitalizálási projekteknél


Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási, kutatási, fejlesztési és ifjúsági miniszter szerint az európai alapokból történő beruházások lehívásának és az oktatási megújulási tervnek komoly hiányosságai vannak. A miniszter február 23-án tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: az egyik legnagyobb projekt – az iskolák digitális technológiai és infrastrukturális felszerelése 200 millió euróért – már csaknem három év után is gyakorlatilag az elején tart.

Drucker kifejtette, folyamatosan arról esik szó, hogy az oktatás pénzhiánnyal küzd. „Viszont ha nézem a múltat és a jelenlegi helyzetet, hogy itt mennyi, elsősorban európai forrás áll rendelkezésre, és milyen eredménytelenül és értelmetlenül használtuk fel, vagy nem használtuk fel, akkor azt gondolom, hogy ez nem nevezhető nemzeti tragédiának, mint a PISA esetében, ezt inkább nemzeti szégyennek fogom nevezni”

Az egyik legnagyobb projekt, az iskolák digitális technológiai és infrastrukturális felszerelése 200 millió euróért projektben nagyon sok még a munka, pedig már 3 éve zajlik. Drucker azt ígéri: „egyszerűsítjük a lehívás feltételeit. Aktívan és ismételten tárgyalunk az önkormányzatokkal és az alapítókkal a beruházási projektekre való feliratkozásról. Ezzel egy időben tárgyalásokat kezdeményeztünk az Európai Bizottsággal a helyreállítási terv esetleges felülvizsgálatáról, hogy jobban megfeleljen a valós igényeknek, és egyben teljesítse azt a célt, amelyet Szlovákia kitűzött maga elé, fontos a minőségi és befogadó oktatás”.

Szerinte a jelenlegi, 2021 és 2027 közötti időszakra szóló Szlovákia Programból több projekt és kihívás előkészítésének állapota sem megfelelő. A tárcának közel 1,1 milliárd euró áll rendelkezésére európai pénzből, ennek nagyjából a felét az oktatásra, a másik felét kutatásra és fejlesztésre szánják.

A miniszter azt is kifejtette: az Iskolaügyi Minisztériumnak négy hónap után sikerült nagyjából rendet tenni az európai források lehívásának terveiben. “Jelenleg az oktatási és a kutatás-fejlesztési revízió tervezetének véglegesítése folyik. A kormányhatározatnak megfelelően a változtatásokat március 6-ig készítjük elő, hogy véleményezésre el tudjuk juttatni a partnereinkhez. A változások Az Európai Bizottsággal egyeztetve partnereink részt vesznek a Szlovákia 2021-2027 program felülvizsgálatában”.

Fotó: wikipédia