Nem tárgyalták Šimkovičová leváltását


Február 12-i majd a 13-i ülésén tárgyalta volna a szlovák törvényhozás Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltását, viszont a rendkívüli ülésen kevés képviselő jelent meg, így határozatképtelen volt. Peter Pellegrini házelnök lezárta az ülést, és a programpontot a következő rendes ülésszak programjai közé sorolta.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte, mert szerintük intézkedéseivel és nyilatkozataival beavatkozik a kultúra szabadságába, valamint féltik az intézmények közszolgálatiságát és függetlenségét. Andrej Danko, az SNS elnöke, akinek pártja jelölte Šimkovičovát kiáll a miniszter mellett, akit október 25-én neveztek ki a kulturális tárca élére.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke nem érti, miért akkorra hívta össze Peter Pellegrini (Hlas) házelnök az ülést, amikor Šimkovičová külföldön tartózkodik.

Zora Jaurová (PS) kijelentette, továbbra is éberen fogják figyelni a miniszter lépéseit, a jelenlegi ülés programján is több olyan pont van, amely a kulturális minisztériumhoz kapcsolódik, és úgy véli, a rendkívüli ülés megvalósulásáig a miniszter további indokokat szolgáltat a menesztéséhez.