Napi hírösszefoglaló


A mai nap témái a Macron által szervezett párizsi konferencia, a V4-ek találkozója, az Ukrajnában zajló háború és az EU-s országok hozzáállása volt.

Párizsban háborús hangulat uralkodott

Robert Fico, szlovák kormányfő az Emmanuel Macron francia államfő által szervezett hétfő esti találkozó után a közösségi oldalán számolt be a párizsi találkozóról. Mint mondta: “Párizsban háborús hangulat uralkodott. Szó sem esett a békéről, amelyet én nagyon sajnálok”.

A kormányfő beszámolójából az derült ki, hogy a szlovák kormány békepárti, és elutasítja a háború folytatását. Szlovákia nem fog fegyvereket küldeni Ukrajnába, csak polgári jellegű segítségre összpontosít.

V4-es csúcs Prágában

A V4-es kormányfők keddi, prágai csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és Ukrajnának segítségre van szüksége, amiben mind a négy állam továbbra is részt vesz. Véleménykülönbség a segítség formájáról van – jelentette ki a megbeszélések után Petr Fiala cseh kormányfő. Csehország és Lengyelország továbbra is részt vesz az Ukrajnának adott katonai segítségnyújtásban. Szlovákia és Magyarország ezt elutasítja, ugyanakkor anyagi és humanitárius segítséget készek nyújtani.

A kormányfők megállapodásra tudtak jutni a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyekben (például az európai zöld megállapodás módosításának kérdésében), és energetikai témákban. Fiala tájékoztatása szerint mind a négy állam kitart az atomenergetikai fejlesztések mellett, továbbá a szoros együttműködés kérdésében energetikai ügyekben, valamint az illegális migrációval kapcsolatos együttműködésben. Donald Tusk lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, a V4 országait a történelem, a szolidaritás és az európai értékek kötik össze.

Fico szerint rendkívül nehéz tárgyalás áll mögöttük, de a négy ország vezetői képesek a jövőt szem előtt tartani, egyszer véget ér az ukrajnai háború, és ezzel eltűnnek a vele kapcsolatos nézetkülönbségek is, a V4-ek pedig rendkívül fontos regionális tömörülést alkothatnak.

Ukrán-szlovák közös kormány ülés

Szlovákia és Ukrajna kormánya együttes ülést tart április 11-én Kelet-Szlovákiában – jelentette be Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek prágai csúcstalálkozóján.

Fotó: pixabay