Napi hírösszefoglaló


Hat éve gyilkolták meg Ján Kuciakot

Többen is megemlékeznek ma Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról, megölésük hatodik évfordulóján. Szlovákiában és több európai országban tüntetések és megemlékezések lesznek az Igazságos Szlovákiáért mozgalom szervezésében.

2018. február 21-én az estie egy fegyveres férfi berontott Kuciakék nagymácsédi házába és végzett a párral, majd elhagyta a helyszínt. A rendőrség 4 nappal később, február 25-én talált rá a holttestekre. A gyilkosság után, március 9-én tízezrek vonultak ki az utcára, ezzel fejezték ki felháborodásukat, amiatt, mert egy demokratikus országban meggyilkolnak egy oknyomozó újságírót. Kuciak több gazdasági bűncselekményről is írt, ezzel veszélyeztette a politikusok és a befolyásos nagyvállalkozók gazdasági érdekeit.

Menekült kérdésekben döntött a kormány

Szlovákia 2025. március 4-ig nyújt ideiglenes menekültstátuszt – döntött szerdán a kormány. A rendelkezést az Európai Tanács döntése értelmében hosszabbították meg.

Csökkentik a menekültek lakhatási támogatásának összegét. A kormány döntése értelmében június 30-ig fizetik a hozzájárulást.

EP-választás: 14 millió euróba kerül

Közel 14 millió euróba kerül az európai parlamenti (EP) választás megrendezése. A szlovák a kormány szerdai ülésén hagyta jóvá a szervezési és technikai lebonyolításra vonatkozó anyagot. A belügyminisztérium költségvetéséből 11 739 985 eurót, a Statisztikai Hivatal költségvetéséből pedig 2 248 000 eurót költenek a lebonyolításra. A belügyminisztérium fizeti többek között a választási bizottságok tagjainak díjazását, a szavazólapok és a választással kapcsolatos tájékoztató anyagok nyomdaköltségeit, a szavazóhelyiségek kialakításának és felszerelésének költségeit, a választás napján a közrend biztosításával kapcsolatos költségeket. A Statisztikai Hivatal az összeget a választási eredmények feldolgozására fordítja.

Szlovákia történetében ötödik alkalommal tartanak Európai Parlamenti választásokat. A 2024-es választásokon Szlovákiából 15 jelölt juthat mandátumhoz. A pártoknak és koalícióknak 90 nappal a választás előtt, vagyis március 10-én éjfélig kell leadniuk jelöltlistájukat az állami választási bizottságnak.

Fotó: pixabay