Mennyivel kell többet dolgozniuk a nőknek, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak?


Sokan nem is gondolnák, de ha a szlovákiai nők ugyanannyi pénzt szeretnének kapni a munkájukért, mint a férfiak egy évre, körülbelül két hónappal tovább kell dolgozniuk. A jelenlegi bérkülönbség hazánkban 18,8%, ezzel Szlovákia a lista hátsó részébe szorul, az Európai Unióban ugyanis ez az átlag 13%.

A 36 országból Szlovákia a 25. helyen áll azon a listán, amelyen összehasonlították a férfiak és nők bérezését. Február 22-én írták alá a méltányos javadalmazásról szóló Egyenlő bérezési kezdeményezést, amely ezen különbségek megváltoztatását célozza. A kezdeményezéssel az Aktív Nők (Akčné ženy) egyesület foglalkozik.

„Már hetedik éve vitatjuk meg rendszeresen az egyenlőség témáit online magazinjainkban. Többet szeretnénk tenni a férfiak és nők igazságos pénzügyi értékeléséért, hogy Szlovákiában is beszéljenek erről a témáról, amíg a 18,8 százalék nullává nem válik. Éppen ezért büszkék vagyunk arra, hogy létrejött ez a Kezdeményezés, amelynek célja nem csak ezeknek a témáknak a megvitatása, hanem workshopok és tanácsok nyújtása is tagjainak” – mondta Martina Novotná, az Aktív Nők közösség és az Egyenlő Fizetés Napja rendezvény alapítója.

A nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak

A szlovák lakosság szubjektíven érzékeli a különbségeket a férfiak és nők pénzügyi értékelésének elégtelenségében. A 2muse ügynökség felmérése szerint a férfiak és nők bérértékelésében a legnagyobb különbség a menedzsmentben van. A felmérésből az is kiderült, hogy a dolgozó népesség közel felének meggyőződése, többet kereshetne, ha a munkakörnyezetében nem létezne diszkrimináció.

Patrícia Kollár, a 2muse kutatóügynökség munkatársa kifejtette: “A nők 46%-a és a férfiak 24%-a volt tanúja fizetési diszkriminációnak”.

Jana Peschlova jogász, az Egyenlő Fizetés Napjának nagykövete úgy véli, három tényező felelős a férfiak és nők pénzügyi értékelésében tapasztalható egyenlőtlenségért. Első tényező, hogy a jellemzően női beosztások, például ápolónők, szociális munkások vagy tanárok alacsonyabb jövedelműek, mint a tipikusan férfi pozíciók, mint például karbantartók, szemétszállítók vagy szakemberek.

Szlovákiában több a munkanélküli nő, mint a férfi. Megoldás lehetne a csökkentett munkaidő?

Van egy olyan jelenség is, amit ragadós padlónak vagy üvegplafonnak neveznek, ami csak egy bizonyos pozícióig engedi a nőket, azt már nem, hogy magasabbra emelkedjenek karrierjükben, mintha valami megakadályozná őket abban, hogy a felső vezetésbe kerüljenek – állítja Peschlová. Szerinte az is kihat a béregyenlőtlenségre, hogy életük során a szülési vagy anyasági szabadság miatt megszakad a karrierjük.

A kezdeményezés célja: az egyenlő és méltányos bérezésről szóló társadalmi vita felkeltése, és egy olyan platform létrehozása, ahol a szervezetek segítséget és támogatást kaphatnak a fizetési egyenlőtlenségek felszámolását célzó lépések végrehajtásában.

Forrás: teraz.sk

Fotó: pixabay