Mennyire küzdünk a korrupció ellen?


A Transparency International Slovakia arról számol be honlapján a Focus ügynökség felmérésére hivatkozva, hogy a szlovákok korrupciós bejelentési hajlandósága jelenleg a legmagasabb a felmérések történetében. A válaszadók 40,3 százaléka válaszolt pozitívan 2024 januárjában arra a kérdésre, hogy „Ha valaki kenőpénzt kérne Öntől, vagy ha tudott valakiről, aki vesztegetést vesz fel, mennyi az esélye annak, hogy feljelenti a rendőrségen?”

Azoknak az aránya, akik a „biztosan nem és a valószínűleg nem jelentené” válaszokat jelölték meg elérte az 50,1 százalékot, kevesebb mint tizede nem tudott válaszolni. Történelmileg legalacsonyabb azoknak az aránya, akik saját állításuk szerint nem jelentenék a korrupciót – közölte a TIS.

A válaszadók politikai elköteleződését figyelembe véve a TIS szerint az ellenzéki szavazók kevésbé toleránsak a korrupcióval szemben, mint a kormánypárti szavazók (53,7 illetve 41,5 százalék), a legmagasabb, 60 százalékot meghaladó arányban a Progresszív Szlovákia szavazói jelentenék a korrupciót.