Megkezdődött a V4-csúcs Prágában


Megkezdődött a Visegrádi Négyek (V4) országainak miniszterelnöki csúcstalálkozója Prágában. Petr Fiala cseh kormányfő kedden délelőtt a Moldva folyó melletti Liechtenstein-palotában üdvözölte Robert Fico szlovák miniszterelnököt, Orbán Viktor Magyarország és Donald Trusk Lengyelország miniszterelnökét.

A cseh kormányhivatal tájékoztatása szerint a vezetők elsősorban az energiabiztonságról, az EU stratégiai programjáról, az illegális migráció megakadályozásáról és a Nemzetközi Visegrádi Alap további támogatásáról tárgyalnak. Fiala szerint most kiderül, van-e még értelme a V4-eknek, sikerül-e megállapodni konkrét projektekről, vagy nem. Hozzátette: nem túl szívesen találkozik olyan kollégákkal, akikkel nem ért egyet a legfontosabb kérdésekben, de ennek ellenére fontosnak tartja a közös párbeszédet.

A cseh kormányfő hétfőn szintén szokatlanul kritikusan kommentálta a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének Ukrajnával kapcsolatos szavait. Hangsúlyozta, hogy nyilatkozatai, amelyeket az ukrajnai orosz invázió második évfordulóján tett közzé, kétségtelenül tükröződni fognak a keddi tárgyalásokon.

A V4-országok miniszterelnökei legutóbb tavaly júniusban találkoztak Pozsonyban. Ezután Csehország vette át a V4 elnöki posztját. Annak ellenére, hogy azóta több politikusi találkozóra is sor került a kormányfők kedden találkoztak először a cseh elnökség zászlaja alatt. Fiala szerint meg akarta várni a Szlovák Köztársaságban és Lengyelországban a kormányalakítást, és az is akadályozta, hogy Orbán blokkolja a kulcsfontosságú döntéseket az EU-ban. Szerinte most van itt az ideje a találkozónak, hiszen mindkét akadály elmúlt.

Forrás: teraz.sk

Fotó: wikipédia