Matovič azt kívánja, a politikusok tartsák be a közösen elfogadott nyilatkozatot


Igor Matovič, a Slovensko elnöke azt kívánja, a politikusok tartsák be a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merényletet elítélő parlamenti határozatban foglaltakat, és mutassák meg, hogy tisztességesen akarnak politizálni. Örül, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a javaslatot, kiküszöbölve ezzel, hogy sikertelen lett a parlamenti pártok kerekasztalának megrendezésére vonatkozó államfői kezdeményezés.

„Nagyon boldog lennék, ha valamennyi politikus magába nézne, és a parlament ezentúl valóban az a hely lenne, aminek lennie kell, a politikai élet piedesztálja és kirakata” – jelentette ki Matovič. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a politikusok nem terjesztenek elő olyan törvényjavaslatokat, mint például a közmédiával kapcsolatos tervezet, amely a kormányhatalom kiszolgálójává teszi az RTVS-t. Hozzátette, nem akkor tisztességes egy politikus, ha nem használ helytelen kifejezéseket, ehhez az is kell, hogy ne terjesszen elő és ne fogadtasson el erőnek erejével tisztességtelen törvényeket. Ilyennek tartja a közmédiáról szóló módosítást is.

Matovič nem tartja hibának, hogy Zuzana Čaputová államfő megpróbált a megválasztott utódjával, Peter Pellegrinivel kerekasztalt összehívni. Ellenkezőleg: sajnálja, hogy több politikus a kifogásokat kereste, hogy ne kelljen részt venni a találkozón. „A parlament ezt most helyrehozta, minden jelenlevő megszavazta a határozatot” – tette hozzá. Mint mondta, szeretné hinni, hogy ezen az úton folytatják tovább, de pesszimista ebben a kérdésben.

TASR