Már több mint 3,5 millió euró gyűlt össze az Ukrajnának szánt lőszerekre


Már több mint 3,5 millió euró gyűlt össze Szlovákiában az Ukrajnának szánt lőszerekre. A Muníció Ukrajnának – ha a kormány nem, mi küldünk elnevezésű lakossági gyűjtéshez nyolc nap alatt több mint 54 ezer adományozó csatlakozott. A szervezők addig folytatják a gyűjtést, amíg szükséges – derül ki a kezdeményezés honlapján közzétett, és a keddi sajtótájékoztatón közölt információkból.

„A fő célunk az volt, hogy Szlovákia is csatlakozzon a kezdeményezéshez, amiről már akkor egyértelműen tudni lehetett, hogy nagy dolog” – mondta Fedor Blaščák, a gyűjtés egyik szervezője. Úgy fogalmazott, hogy sem politikai, sem társadalmi szempontból nem volt értelme a kormány döntésének, hogy nem csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, mivel ezzel nem akadályozta meg az Ukrajnába irányuló szállítást.

Blaščák elmondta, az adományozók hozzájárultak Szlovákia hírnevének öregbítéséhez. Hangsúlyozta, hogy ezzel elsősorban magunkon segítünk, és elárulta, hogy Szlovákia az adományokat illetően már most megelőzött néhány országot. A szlovákiai gyűjtésről szóló hírt a világsajtó is közölte – mondta. A szervezők levelet kaptak az ukrán társadalmi és kulturális élet harminc ismert képviselőjének aláírásával.

Myroslav Kastran, Ukrajna szlovákiai nagykövete köszönetet mondott az adománygyűjtés szervezőinek és mindazoknak, akik adakoztak. „A cseh kormány kezdeményezése, és az, hogy a szlovák társadalom azonnal reagált erre, egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek értik az új realitást” – mondta.
Zuzana Izsáková a Békét Ukrajnának Polgári Társulás tagja szlovák nemzeti küldetésnek nevezte a gyűjtésben való részvételt. „Ez válasz a kormánynak. Minden lehetséges módon, önzetlenül és gyorsan segítenünk kell Ukrajnának, úgyhogy nem állunk meg. Folytatjuk” – jelentette ki.

Dodo Dobrík, az Ajándék Putyinnak projekt munkatársa közölte, a napokban pontosítják annak a felmérésnek a részleteit, amelyet a cseh védelmi minisztériummal és az ukrán nagykövetséggel együttműködve végeznek. A lőszerek beszerzését ezután közösen intézik.

TASR

Fotó: Pixabay