Magyar Péter, avagy Pandora szelencéje


Novák Katalin lemondása a magyar politikában az azóta történtek alapján nem csupán egy „egyszerű” lemondás (már, ha egyáltalán lehet egyszerű egy ilyen). Egy téli hasonlattal élve valóságos lavina, földindulás, amely olyan események sorozatát indította be, melyek bekövetkeztét a politikában teljesen járatlanok sem tudták volna elképzelni. Ha a magyar közpolitika egy Netflix sorozat lenne, akkor a februári lemondás lenne a Pilot epizód. Hiszen az igazi küzdelem, a valódi történések ezután jönnek. Novák bejelentése után, a második epizódban Varga Judit ex igazságügyminiszter, a Fidesz kormányzópárt EP listájának esélyes listavezetője is lemondott minden posztjáról, s közölte, visszavonul a közélettől.

Legyen bármilyen közfelháborodást okozó helyzet is ez, a politikai felelősség és következmények vállalása minden esetben dicséretre méltó, s a jó pontok oldalára írandó. Ez nem vitás. A következő epizódokban megjelenik Balog Zoltán, református püspök és exminiszter, mint a kegyelmi ítélet feltételezett lobbistája, majd maga K. Endre is, a botrányt kirobbantó kegyelmet kapott bicskei igazgató helyettese. A magyar politika Netflix-adaptációjának következő évada új szereplőket jelenít meg: találgatások indulnak Novák Katalin utódjának személyéről, felmerül Trócsányi László, Kövér László, Merkely Béla de még a jelenlegi védelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve is. Természetesen ezek mind jó alapok egy-egy bulvár cikk megírásához, a média ragadozóinak dobált csontoknak, melyeken lehet „csámcsogni”. Az olvasót kiválóan össze lehet zavarni ilyen jellegű írások megjelentetésével. Hírérték, de nem tény. Ezen kívül vissza nem térő alkalom a magyar ellenzék (a sorozatunk mellékszereplői) politikai haszonszerzésére – ami jelen esetben rendkívül visszataszító magatartás. Bízzák ezt a civilekre. Akik közé sorolja magát a NER-rendszerből kilépő Magyar Péter, Varga Judit volt férje, sorozatunk sorsfordító szereplője, a magyar politika Pandora szelencéje, aki bár túl sok újat nem mond, mégis súlya van annak, hogy egyáltalán mondja.

„Mindig tudták, hogy én kritikus elem vagyok. Gulyás Gergelyt és Orbán Balázst saját generációmnak tartom, nekik mindig jeleztem, ha valami nem tetszett, de kifelé soha nem beszéltem.”

Szerinte most ki kell mondani, hogy ez így nem mehet tovább, ha „azt akarjuk, hogy a gyerekeink ne egy családi részvénytársaságban nőjenek fel”. Magyar Péter azt sem érti, hogy engedheti meg magának Bayer Zsolt, hogy beleálljon egy köztársasági elnökbe – aki végérvényesen a „saját emberük”. Egyébként ezt sosem titkolta Novák Katalin, emlékezzünk csak vissza az ominózus Fidesz feliratú fülbevalóra a választási eredményvárón. Ami valójában még mindig „belefér”, ha az embernek ilyen komoly meggyőződése van. Elvégre másokat sem szidalmazunk az AC/DC feliratú pólókért.

A Fidesz kommunikációs hibáiról Magyar Péter úgy véli, a legnagyobb hiba az, hogy az „utolsó minisztériumi közleményt is Rogánék hagyják jóvá. Szerinte Rogánnak példátlanul nagy hatalma van, és „mennie kell“. Hozzáteszi: „A fontos döntések nem a kormányülésen dőlnek el, hanem a belső magban: ide tartozik Rogán Antal, Gulyás Gergely, Orbán Balázs és Nagy Márton.“ Állítása szerint a rendszer mégsem olyan stabil, amilyennek látszik. Elképzelhetőnek tartja, hogy a kormányt szavazással váltsák le, de valószínűbb egy belső átalakulás, mikor a miniszterelnök nyugdíjba vonul.

Olybá tűnik, sorozatunk több évados lesz, tele fordulatokkal, mint egy igazi politikai drámában. Érdemes azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen eseményeket jobb megfigyelői státuszban, valamely oldalra állás nélkül követni. Legalább is egy politikai elemző igyekszik ehhez tartani magát, még ha időnként nehéz is. Folyt. köv.

Forrás: Partizán