Új szelek a közbeszerzésekben


A szlovák parlament szerdán elfogadta az új, közbeszerzésekről szóló törvényt. Az alaposan kidolgozott és megkonzultált rendelkezés jelentősen felgyorsítja a folyamatokat e téren, mentesítve azokat a bonyodalmaktól. Az új törvény idén augusztus 1-jével lép érvénybe.

„Rendkívül jelentősnek tartom és kiemelten fontosnak, hogy ez a törvény, illetve ennek ötlete és szükségessége nem a minisztériumban, hanem közvetlenül a régiókban született. Három hónapon át intenzíven tárgyaltunk nemcsak a városok és falvak polgármestereivel, hanem azokkal a szakemberekkel is, akik majd mindennap kapcsolatba kerülnek a közbeszerzésekkel. Több megbeszélést folytattuk a közbeszerzésekért felelős hivatallal, az Európai bizottsággal, valamint a témában jártas csoportosulásokkal is. Ezúton szeretném megköszönni a komránykoalíció 86 képviselőjének, valamint a KDH frakciójának, hogy támogatták a minisztériumom által kidolgozott törvényjavaslatot”

Illusztrációs felvétel
fotó: a szerző

– hangoztatta Richard Raši, a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszter (HLAS). Az új törvény elsősorban a közbeszerzésben résztvevő szervezet anyagbeszerzési költséghatárát érinti. Míg eddig e téren 10 000 euró volt a maximum, az új törvényt ezt 50 ezer euróra módosítja. Az építkezési beruházásoknál a folyamatok gyorsulását ígérik az 1,5 millió euróig terjedő megbízások, valamint a 221 ezer euró értéket meghaladó szolgáltatások esetén. A gördülékenyebb eljárások miatt a kijavítás igénylésének intézményét kihagyták a törvényjavaslatból, illetve módosult a kifogások előterjesztésének lehetősége is.

Az esetleges szabálysértések büntetési tétele is változik: eddig automatikusan 5% mostantól 0,1-5% intervallumban mozog majd.

fotó: a szerző