Korčok sajnálja, hogy el se mondhatta Forrónak az elképzeléseit


Ivan Korčok államfőjelölt sajnálatosnak tartja, hogy esélyt sem kapott elmondani elnöki elképzeléseit Forró Krisztiánnak, a Magyar Szövetség elnökének. Forró ugyanis lemondta a tervezett találkozójukat, arra hivatkozva, hogy az tárgytalanná vált. Korčok elmondta, immár nyilvánvaló, hogy a Magyar Szövetség Peter Pellegrinit (Hlas-SD) támogatja a második fordulóban.

„Sajnálom, hogy Forró Krisztián esélyt sem adott és nem hallgatta meg elnöki elképzeléseimet, amit magyar polgártársainknak
is felkínálok. Ennek ellenére a Szlovákiában élő magyarokat tisztelem, és bízom benne, hogy a Szövetség döntése ellenére szabadon és felelősen döntenek arról, kinek adják a szavazatukat”
– jelentette ki Korčok.

Hozzátette, a magyar választók történelmileg mindig a demokratikus oldalon álltak, a magyar párt pedig a modernizációt végrehajtó kormányok részét képezte. „A legnagyobb szlovákiai kisebbségnek jelenleg nincs parlamenti képviselete. Azt akarom, hogy az elnöki palotában a kisebbség hangját is meghallják” – folytatta Korčok.

Leszögezte, hogy tanácsadói testülete, és szakértőkből álló kisebbségi tanácsadói bizottsága figyel a nemzetiségi kisebbségek fontosságára és helyzetére Szlovákiában. Államfőként a polgári elveket akarja képviselni és garantálni a kisebbségek jogait, továbbá oda hatni, hogy az uniós forrásokból a déli régiókat is fejlesszék.

Pellegrini friss fellángolása a magyar közösség iránt szerinte „csakis és kizárólag politikai számítás”, és eléggé valószínű, hogy a választás másnapján rögtön meg is feledkezik a magyarokról. Úgy, ahogy az összes állampolgárnak tett ígéretéről például az olcsó élelmiszerekkel kapcsolatban. Korčok leszögezte, fontosnak tartja a korrekt jószomszédi kapcsolatok fenntartását, az együttműködést és a kisebbségek védelmét.

Forró és Pellegrini délutánra közös sajtótájékoztatót hirdetett. Az elnökválasztás második fordulója április 6-án lesz.

hlp

TASR