Kolíková: Šimkovičová nap mint nap bizonyítja az alkalmatlanságát


Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter nap mint nap bebizonyítja, hogy egyáltalán nem lett volna szabad kinevezni, és azt is, hogy le kell mondania – jelentette ki Mária Kolíková (SaS) a miniszter leváltására kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen. Hozzátette, hogy pontosan a kulturális szabadság vezet el a társadalom összefogásához.


„A művészetek szabadsága támaszthatja fel a társadalmunkat, a miniszter asszony diktátumai pedig éppen ezt veszélyeztetik. A kultúrában nem letézik ilyen parancsolgatás” – jelentette ki Kolíková. Toleranciára és a kisebbségek, az eltérő vélemények elfogadására szólított fel.

Leszögezte, hogy a kulturális tárcának szabadságot, egyenlőséget, toleranciát és az emberi méltóság tiszteletét kell magából sugároznia, Šimkovičovának pedig azért is távoznia kellene, mert egyáltalán nem bírja a kritikát. „A társadalmat azok bomlasztják, akik gyűlöletet keltenek, és nem tűrik a szellem szabadság” – tette hozzá.


Az SaS számos intézkedése és nyilatkozata miatt is bírálja Šimkovičovát, emellett alkalmatlan, dezinformációkat terjeszt, a művészeket és az újságírókat támadja, és megsérti a jogalkotási folyamat szabályait. „A kormány célja a közszolgálati média teljes leépítése. Kormánybarát, álhíreket sugárzó, félretájékoztató médiumot akar belőle csinálni, így akadályozva, hogy a lakosság valós információkhoz jusson” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

A párt szerint a miniszter alkalmatlan, nincsenek elképzelései, csupán politikai ellenőrzés alá akarja vonni a független közintézményeket.
Karol Farkašovský (SNS) a minisztérium előző vezetését bírálta, amely szerinte észrevehetetlen volt, és úgy is nézett ki a kulturális élet, mivel senki nem harcolt érte. Felidézte, hogy az előző vezetés alatt megszüntettek egyes honlapokat, holott azonos mércével kellene mérni.

TASR

Fotó:TASR