Ki lesz Szlovákia államfője?


Összesen 11-en adták le a jelöléseket a közvetlen elnökválasztásra, de egy jelölt nem teljesítette a feltételeket, így a március 23-iki államfőválasztáson 10 jelölt közül lehet választani.

A lista elég széles, betűrend szerint: Andrej Danko, Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini. Róbert Švec pedig nem teljesítette a feltételeket.

A jelöltek közül: Matovič, Dubovský és Pellegrini minimálisan 15 parlamenti képviselő támogatásával indul a választáson, a többi jelölt: Danko, Korčok, Kubiš, Forró, Kotleba, Náhlik, és Harabin támogató aláírásokat gyűjtött.

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Elnökjelöltet állíthat a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, illetve a lakosság, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával.

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz, az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én jár le, ő nem indul újra a tisztségért.

Az elnökválasztási kampány már zajlik, a jelöltek félmillió eurót költhetnek el, és a választások megkezdése előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

A jelöltekről röviden:

Andrej Danko: 1974. augusztus 12-én született Nagyrőcén. Jogot tanult a pozsonyi Comenius Egyetemen, 2003-ban ügyvédi vizsgát tett. 2006 és 2010 között a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában az SNS több képviselőjének asszisztenseként dolgozott. Jelenleg a parlament alelnöke, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

Patrik Dubovský: 1965-ben született Pozsonyban. A pozsonyi Comenius Egyetem filozófia szakán szerzett diplomát, Londonban is tanult az University College-ban. Levéltárosként és jegyzőként dolgozott a Kulturális Minisztériumban, majd a Kormányhivatal Emberi Jogi és Kisebbségi Osztályán. 2004-től a Nemzeti Emlékezet Intézetében dolgozik.

Forró Krisztián: 1976. január 31-én született, Nagymácsédon él. A tatabányai Edutus Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján szerzett diplomát. 2021 októberében, miután a szlovákiai magyar kisebbséget képviselő három párt (MKÖ, Most-Híd, SMK) egyesült a SZÖVETSÉG elnöke lett. Jelenleg a Magyar Szövetség elnöke, ügyvezető egy kereskedelmi és egy tanácsadói Kft-ben.

Štefan Harabin: 1957. május 4-én született Leibicen. A kassai Šafárik Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2006-tól 2009-ig a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom színeiben igazságügy-miniszter, majd Bírói Tanács megválasztotta a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A 2018 -as elnökválasztáson is indult. A sikertelen elnökválasztás után megalapította a Vlasť pártot.

Ivan Korčok: 1964. április 4-én született Besztercebányán. A Diplomáciai felsőfokú végzettségét a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerezte a pozsonyi Comenius Egyetemen. 1992-ben a Szlovák Köztársaság Nemzetközi Kapcsolatok Minisztériumához került. 2002 és 2005 között Mikuláš Dzurinda kormánya alatt, 2015 és 2018 között pedig Robert Fico kormánya alatt volt külügyi államtitkár. 2018 és 2020 között a Szlovák Köztársaság amerikai nagykövete volt. 2020-tól vezette a Külügyminisztériumot.

Marian Kotleba: 1977. április 7-én született Besztercebányán. Diplomáját a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Természettudományi Karán, majd szintén ott a Közgazdaságtudományi Karon közgazdaságtant tanult. A 2016-os országgyűlési választáson a Kotleba-párt – Néppárt Mi Szlovákiánk vezetőjeként indult, képviselőnek választották, 2020-ban ismét indult a parlamenti választásokon, és az ĽSNS 11 képviselőjének egyike lett.

Ján Kubiš: 1952. november 12-én született Pozsonyban. Egyetemre a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe járt. 1976-tól 1992-ig a Cseh-Szlovák Szövetségi Köztársaság Külügyminisztériumában dolgozott. 1993-1994 között a Szlovák Köztársaság ENSZ nagyköveteként és állandó képviselőjeként, majd az EBESZ Konfliktusmegelőzési Központjának igazgatójaként is dolgozott.

Igor Matovič: 1973. május 11-én született Nagyszombatban. A pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán szerzett diplomát. 2010 óta parlamenti képviselő, az SaS színeiben, majd megalapította az OĽANO mozgalmat (jelenleg Szlovákia) és annak elnöke lett. 2020. márciusától Szlovákia miniszterelnöke volt, 2021 márciusának végén mondott le a miniszterelnöki posztról. De nem lépett ki a kormányból, párttársa, Eduard Heger új kormányában pénzügyminiszter lett.

Milan Náhlik: 1976-ban született, Pozsonyból származik. A rendőrség egykori tagja. 2020-ban indult a parlamenti választásokon a HLAS ĽUDU párt színeiben. Mottója a választásokon: “Velem a szavazatod erős kezekben lesz, amelyek mindent megvédenek, ami neked számít.”

Peter Pellegrini: 1975. október 6-án született Besztercebányán. Tanulmányait a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, majd a kassai Műszaki Egyetem Közgazdaságtudományi Karán is végezte. A 2006 óta parlamenti képviselő. A 2012-es előrehozott választások után a pénzügyminisztérium államtitkára volt. 2014-ben oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter, 2018. március 15-én miniszterelnök lett, Robert Fico kormányának lemondását követően alakított új kormányt.