Kaliňák: Andrej Danko megfelelő házelnök lenne


Andrej Danko, az SNS elnöke megfelelő házelnök lenne – jelentette ki Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter a közszolgálati rádió beszélgető műsorában, hozzátéve, Robert Fico (Smer-SD) kormányfő is helyesli ezt a javaslatot.
„Úgy vélem, az EP-választás után fogunk részletesebben beszélni erről. (…) Június végén tisztábban fogunk látni. A kormánypártok közti egyensúly fenntartása és a stabilitás szempontjából ez egy jó javaslat” – mondta Kaliňák.

A poszt betöltése szerinte az SNS és a Hlas-SD megállapodásán múlik. „Úgy, hogy se a Hlas, se az SNS ne érezze magát megrövidítve” – tette hozzá. Kaliňák megjegyezte, a koalíciós szerződést akkor írták alá, amikor még nem volt megválasztott új államfő, és elképzelhetőnek tartja a szerződés megnyitását és újratárgyalását, de nem muszáj, hogy sor kerüljön erre.

Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter azzal reagált, Danko már volt házelnök, van tapasztalata, és most ismét az a politikai célkitűzése, hogy a parlament elnöke legyen. „A Hlas a szombati (június 1.) kongresszusán határozatban erősítette meg, hogy ez a poszt a koalíciós szerződés értelmében a Hlast illeti” – szögezte le.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a kongresszuson a kormánykoalíció stabilitásának megőrzését hangsúlyozta, felszólította a partnereket a szerződés tiszteletben tartására, és megerősítette, hogy igényt tartanak a házelnöki posztra. A hétvégi vitaműsorokban azt is megerősítette, hogy továbbra is Richard Raši beruházási miniszter a Hlas jelöltje a házelnöki posztra.

Peter Pellegrini távozott a házelnöki posztról, miután megnyerte az államfőválasztást. Robert Fico áprilisban azt mondta, elfogadja, hogy a Hlas Rašit jelöli, de úgy gondolja, a kormánykoalíció stabilitása szempontjából jobb lenne, ha Andrej Danko lenne a parlament elnöke.

TASR

fotó: TASR