Jövő héten dönt Peter Pellegrini államfő a közmédiatörvény aláírásáról


Jövő héten dönt az államfő a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvény aláírásáról, miután visszatért brüsszeli útjáról – tájékoztatta a TASR-t az elnöki hivatal kommunikációs osztálya.

„Fontosnak tartom alaposan tanulmányozni a törvény jóváhagyott végső változatát, különösen ebben a helyzetben, amikor belföldön és külföldön is megkülönböztetett figyelem kíséri a jogszabály módosítását. De érvényes a korábbi kijelentésem, hogy ha nem bukkanok alkotmánysértésre vagy a szólásszabadság korlátozására, kész vagyok aláírni. Nem engedek a mediális nyomásnak és az indulatoknak, amelyeket az RTVS ügye kiváltott, csakis a törvény szövegéből fogok kiindulni” – közölte az államfő.

A közszolgálati média elnevezése STVR-re változik. Az igazgatóját kilencfős tanács választja meg, a kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe, a többi ötöt a parlament választja. A kilencfős etikai bizottság tanácsadó testületként fog működni. A törvényt múlt héten hagyta jóvá a parlament. Ha az államfő aláírja, július 1-jén lép hatályba. Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató megbízatása a törvénymódosítás hatályba lépésének napján megszűnik, a tanács jelenlegi tagjainak megbízatása szintén.

TASR