Jóváhagyták a Btk. módosítását az elévülési időről


Február 27-én este utalta második olvasatba, szerda reggel pedig megkezdte a parlament a Btk-módosítás megvitatását. A módosítási javaslat szerint nemi erőszak és a szexuális visszaélések esetében megmarad az eddigi 20 éves elévülési idő. Ez következik a Btk.-módosításból, amelyet szerdán fogadtak el a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjai.

A kormány március 15-i hatályba lépést javasol, tehát ugyanazt a dátumot, amikor az egész Btk-módosításnak kellene hatályba lépnie, melyet még február 8-án fogadott el a parlament.

Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) képviselő a Btk-módosítás vitájában azt javasolta, hogy gyilkosság, nemi erőszak és fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseknél egyáltalán ne legyen elévülési idő. Felszólította a kormánypártokat, hogy a javaslatot a nők érdekében, egyfajta bocsánatkérő gesztusként szavazzák meg. A terítéken levő új módosítástervezet szerint nemi erőszaknál mégis megmaradna az eredeti, 20 éves elévülési idő.

Martina Holečková (KDH) rámutatott, hogy az eredeti elévülési idő visszaállítása rendkívül fontos az igazságszolgáltatás és az áldozatok védelme szempontjából.

Beáta Jurík (PS) emlékeztetett, hogy a szexuális visszaélések azok közé a bűncselekmények közé tartoznak, amelynél a legnagyobb arányban nem tesznek feljelentést az áldozatok, és konkrét eseteket ismertetett. Hozzátette, ennek oka, hogy az áldozatok nem bíznak a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban, nemi előítéletekkel és helytelen hozzáállással kell szembesülniük. Jurík olyan esetekre is kitért, amikor gyerekek vannak bízva az elkövető felügyeletére, és ezeknél nagyon magas a bűnismétlés aránya. Főleg a fiatalkorúak elleni bűncselekményeknél kellően hosszú elévülési időt kell bevezetni, vagy eltörölni az elévülést, mivel ezek az áldozatok gyakran inkább hosszú időre elnyomják magukban ezeket a traumákat. A képviselő azt is hangsúlyozta, a nemi erőszak egyben óriási sokk is, és szégyenérzettel párosul. Az újabb módosítást Beáta Jurík az ellenzéki képviselőnők győzelmének, de főleg „az összes nő és áldozat győzelmének” tartja.

„A társadalmi rend tudatában a törvényjavaslat célja az élet és egészség elleni bűncselekmények, a szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekmények, a család és a fiatalság elleni bűncselekmények, valamint az egyéb jogok elleni bűncselekmények büntethetőségének eltörlésének hatályos jogi szabályozásának megőrzése, és az elévülésből adódó szabadságjogok” – pontosította a módosítást benyújtó Igazságügyi Minisztérium.

Ezekre a bűncselekményekre a jelenlegi elévülési idő vonatkozik majd, különösen az olyan bűncselekmények esetében, amelyek esetében a Büntető Törvénykönyv legalább tíz év börtönbüntetést tesz lehetővé. Az ilyen bűncselekmények közé tartozik elsősorban a gyilkosság, emberölés, testi sértés, súlyos kényszerítés, csempészet, nemi erőszak, szexuális erőszak, szexuális zaklatás, közeli személy bántalmazása, embercsempészet, emberrablás és gyermekpornográfia készítése.

forrás: tasr, sita

Fotó: pixabay