Joe Biden évet értékelt


Joe Biden amerikai elnök csütörtökön megtartotta harmadik State of the Union évértékelőjét. Meglehetősen karcos hangnemet vett fel a Kongresszus épületében tartott beszédje során Joe Biden amerikai elnök. Egy olyan viharos időszakban, mint amit manapság kell átvészelnünk, helyén valók voltak szavai. Az amerikai kongresszus patthelyzetében, háborúk Ukrajnában és a Gázai övezetben, magas infláció, élelmiszerárak, lassan már csak a bibliai sáskajárás hiányzik. Bár Biden név szerint egyszer sem említette Trumpot, többször szidta őt „elődöm” -ként aposztrofálva, kiemelve az előttük álló szokatlan versenyt, két elnökkel, akik merőben eltérő programokat követtek.

Céljainak listája hosszú volt: bemutatni hivatalában elért eredményeit, előretekinteni a második ciklus napirendjére, eloszlatni a korával és alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakat, és kontrasztot teremteni a republikánusokkal, köztük riválisával, Donald Trumppal.

Az eredmény egy tüzes beszéd volt, amely alig hasonlított a korábbi State of the Union beszédekre. Energiájának kimutatására és a republikánusokkal való együttműködésre vágyó Biden éles politikai beszédet mondott, amelytől a támogatói azt remélik, hogy enyhítheti a demokraták feszültségét politikai kilátásaival kapcsolatban.

Kép forrása: pixabay

Biden elnök kiemelte első hivatali időszakának legfontosabb eredményeit, és azt szorgalmazta, hogy a választók adjanak neki egy második esélyt. A beszéd időzítése: Biden az általános választási szezon felé tart, és néhány nappal vagyunk azután, hogy Donald Trump volt elnök lett az utolsó jelentős jelölt a republikánus elnökválasztáson. Valamint aznap, mikor Svédország hivatalosan is csatlakozik a NATO katonai szövetséghez – ami azért fontos mérföldkő, mert az ország Svájchoz hasonlóan mindig is a pártatlanságot szorgalmazta. A beszédet egyébként a teremben hallgatta Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson is.

„A történelem szeme ránk szegeződik”

“A történelem figyel” – mondta, és felszólította a Kongresszust, hogy szálljon szembe Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Elődjét pont a Putyinnal szembeni álláspontja miatt bírálta, azzal vádolva Trumpot, hogy meghajol előtte. Az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadásról beszélt, mondván: “a történelem figyelni fog”. Azzal vádolta Trumpot és a republikánusokat, hogy megpróbálják “eltemetni az igazságot” a január 6-i eseményekkel kapcsolatban. Biden azzal nyitotta meg mondandóját, hogy “ez nem hétköznapi pillanat”. Párhuzamot vont Franklin Roosevelt elnök 1941. januári State of the Union beszédével, amikor Európában dúlt a második világháború, és “a szabadságot és a demokráciát támadás érte”, valamint Hitler célkeresztbe vette Európát és az egész világot.

Megígérte, hogy a Roe v. Wade, az abortuszhoz való jogról szóló törvényt visszaállítja, amelyet a Legfelsőbb Bíróság 2022-ben hatályon kívül helyezte, „ha az amerikaiak olyan kongresszust küldenek nekem, amely támogatja a választás jogát”. A teremben szintén ott ültek a Legfelsőbb Bíróság bírái, így hát ki-ki szabadon magára vehette a hallottakat.

Biden beszédje közben szóváltást folytatott néhány republikánus képviselővel a képviselőház üléstermében, és időnként politikai színjátszássá változtatta a beszédet, miközben látszólag gúnyolta ellenfeleit, hogy rávilágítson a gazdasággal, a bevándorlással és az abortuszokkal kapcsolatos politikai nézeteltérésekre. A teremben a republikánusok többször bekiabáltak, hogy ezzel szakíthassák meg Biden beszédét, de az elnök csapata egyértelműen előre látta a zavargásokat és félbeszakításokat, így az elnök készen állt a válaszokra. A demokraták időnként azt skandálták: „Még négy évet!”

Kép forrása: pixabay

Őszinteség, tisztesség, méltóság, egyenlőség

A beszéd egy pontján reménytelivé váltotta a hangnemét. „A jövő azokon az alapvető értékeken alapul, amelyek meghatározták Amerikát: őszinteség, tisztesség, méltóság, egyenlőség. Mindenkit tisztelni. Hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen. Hogy a gyűlöletnek ne adjunk biztonságos kikötőt.” Hangot adott a tengerentúli amerikai vezető pozíció fontosságának. A palesztín-izraeli konfliktus, a Gázai övezetben zajló háború is szóba került. Beszédében Biden egyértelművé tette, hogy több humanitárius segélyt kell beengedni Gázába, és bejelentette, hogy utasítja az amerikai hadsereget, hogy építsenek egy ideiglenes kikötőt Gázában, amely több élelmiszert, vizet és gyógyszert enged be az övezetbe.

„A világ, amelyben élek, megtanított előmozdítani a szabadságot és a demokráciát!”

Beszédje végén szóba került sokat vitatott idős kora és megkérdőjelezett állapota. „Azt már mondták nekem, hogy túl fiatal vagyok” – mondta, felidézve a szenátusban töltött korai időszakát. „És azt is mondták nekem, hogy túl öreg vagyok. Akár fiatal, akár idős, mindig tudtam, mi az, ami előre visz. Ismerem a mi Északi Csillagunkat: Amerika maga az a gondolata, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, és megérdemeljük, hogy egész életünkben egyenlő bánásmódban részesüljünk.” Végül a közös jövő építésére hívott meg mindenkit, s figyelmeztette az amerikaiakat: Soha ne feledjük, kik vagyunk.