Jaurová: A kulturális miniszternek nincs semmi jövőképe a tárcáról


Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszternek nincs semmi építő elképzelése a tárcájáról – jelentette ki a rendkívüli parlamenti ülésen Zora Jaurová (PS), a törvényhozás kulturális bizottságának alelnöke. Meggyőződése, hogy az SNS tudna alkalmasabb minisztert találni a posztra.


Jaurová szerint Šimkovičová nem alkalmas a tárca vezetésére, és minden egyes nap katasztrófa a kultúrára nézve, amit a tárca élén tölt. „Semmit nem tesz, csak rombolja mindazt, amit előtte kiépítettek”- szögezte le.


Azt is hangsúlyozta, Šimkovičová nem foglalkozik a kulturális infrastruktúra transzformációjával, semmit nem tudni arról, milyen tervei vannak a felgyorsult digitális fejlődéssel kapcsolatban, amely hatással vannak a művészetekre és az alkotási folyamatokra, és hogyan akarja biztosítani a több lábon álló finanszírozási rendszert.

Ellenkezőleg, a közszolgálati média likvidálásán, függetlensége megszüntetésén dolgozik, képviselői javaslatokon keresztül felszámolja a kulturális támogatási alapokat, emellett méltatlanok a megnyilvánulásai.


Jaurová szerint a miniszter szakmailag felkészületlen, nincs áttekintése az ágazatról, nincsenek vezetői tapasztalatai, sem kellő érzékenysége, empátiája, kulturáltsága, hogy tágabb összefüggésekben tekintsen a kulturális életre.

TASR

fotó:flickr