Idén 14,3 millió eurót kapnak a pártok a választási eredményükért


Idén majdnem 14,3 millió euró állami támogatást kapnak a pártok a tavalyi parlamenti választáson elért eredményükért. A támogatáson nyolc párt és egy választási koalíció osztozik, ehhez legalább 3 százalékos eredményt kellett elérni – tájékoztatta a TASR-t a kulturális minisztérium. A pártok évente kapnak támogatást, a 2023-2027-es parlamenti ciklus alatt a teljes összeg 92,87 millió euróra rúg.


A legmagasabb éves támogatást a választás győztese, a Smer-SD kapja, közel 3,6 millió eurót. Majd az eredmények alapján következik a Progresívne Slovensko (2,8 millió euró), a Hlas-SD (2,4 millió), az OĽANO (immár Slovensko mozgalom – a TASR megj.), Kresťanská únia, Za ľudí koalíciója (1,5 millió), a KDH (1,1 millió), az SaS (1,04 millió), és az SNS, 935 ezer euróval.


A parlamenten kívüli Republika közel 460 ezer, a Magyar Szövetség több mint 424 ezer euró támogatást kap a 2024-es évre, mivel 3%-nál jobb eredményt értek el.
A pénzt nyáron kapják meg a pártok a pénzügyminisztériumtól. A támogatás három részből tevődik össze, a megszerzett szavazatok, továbbá a megszerzett képviselői mandátumok száma után jár, illetve a működéshez való hozzájárulás.

TASR

Fotó:pexels