Horvátországban április 17-re írták ki a parlamenti választásokat


Április 17-re, szerdára írta ki a parlamenti választásokat Horvátországban Zoran Milanovic államfő – közölte az elnöki hivatal pénteken Zágrábban.

A horvát parlamenti képviselők választásáról szóló törvény 5. cikkének 3. bekezdése szerint a választás napja munkaszüneti nap – írták a közleményben. Ez annyit jelent, hogy a választások miatt április 17-e munkaszüneti nap lesz Horvátországban.

A 2020 szeptemberében megválasztott, 151 tagú horvát parlament (szábor) csütörtökön oszlatta fel magát.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: miután feloszlott a parlament, többször hangsúlyozták, hogy számukra minden dátum elfogadható.

“Nekünk minden jó, minden megfelel, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és partnerei felkészültek a demokratikus próbatételre a nép és a választók előtt” – hangsúlyozta, jelezve: némileg azért szokatlan, hogy a választásokat a hét közepén tartják, de minden törvényes keretek között történik.

Horvátország függetlensége óta kétszer tartottak hétköznap választásokat az országban: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást hétfőn.

A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak április 16-án, kedden és 17-én, szerdán. A szábor képviselői közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe – közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. A hivatalos választási kampány a pártlisták közzétételének napjával indul, és 24 órával a választás napja előtt fejeződik be, jelen esetben április 16-án éjfélkor.

Az államfő pénteken egyben kitűzte ki az Európai Parlament horvát képviselőinek megválasztását is, június 9-re.

kkk \ kvb \ kvs

MTI