Hlina: A közmédia tanácsa a jelenlegi kormánykoalíció politikai szerve lesz


A közszolgálati televízió és rádió igazgatóját az új törvény alapján könnyedén meneszteni lehet majd, ezzel szemben a közmédia tanácsának tagjai gyakorlatilag elmozdíthatatlanok lesznek – figyelmeztetett Alojz Hlina, az SaS képviselője a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezet első olvasatú parlamenti vitájában. A tervezetet félelmetesnek és szörnyűnek nevezte.

Szerinte a közmédia vezérigazgatóját megválasztó tanács a jelenlegi kormánykoalíció politikai szerve lesz, hiszen kilenc tagjából négyet a kulturális miniszter nevez ki, öt tagot pedig a parlamenti többség fog megválasztani.

„Ezeket az embereket gyakorlatilag nem lehet majd leváltani” – jelentette ki Hlina. Idézte a tervezetben szereplő megfogalmazást, amely azt tartalmazza, hogy a tagok nem léphetnek fel politikai párt nevében, de azt nem tiltja, hogy pártérdek szerint cselekedjenek.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) képviselő azt hangsúlyozta, a bizottság tagjai viselik majd a felelősséget a vezérigazgató megválasztásáért, a nyilvánosság és a média ellenőrzése alatt fognak állni, és döntéseiket meg kell indokolniuk. Szerinte a jelenlegi helyzethez képest még erősödik is az ellenőrzés.

TASR