Forró Pellegrinit támogatja a 2. fordulóban


Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke Peter Pellegrini házelnököt, a Hlas-SD elnökét támogatja az államfőválasztás második fordulóban. Ezt szerdai, közös sajtótájékoztatójukon jelentették be. Forró is indult az államfőválasztáson, de nem jutott be a második fordulóba.

„A jelenlegi helyzetben alibizmus lenne azt mondani, az emberek hozzák meg maguk a döntést” – jelentette ki Forró, kiemelve annak fontosságát, hogy merre tart az ország. Úgy véli, a jelenlegi körülmények között Pellegrini a legmegfelelőbb elnök az ország és mindenki számára, akinek fontosak a régiók, a nemzeti közösségek és a béke.

Pellegrini leszögezte, többször tárgyalt már Forróval, ismerik egymást, és számos kérdésben, külpolitikaiakban is hasonló az álláspontjuk. Egyetértenek az Ukrajnában zajló háborúval és a regionális különbségek felszámolásával kapcsolatban. Pellegrini megismételte, hogy elnökként a társadalom összefogásán fog dolgozni, függetlenül az emberek nemzetiségétől, és éreztetni akarja a magyar közösség tagjaival, hogy egyenrangú állampolgárai az országnak. Hozzátette, hogy további együttműködési területeket is megjelöltek.

„Nem most kezdem a politizálást, és teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy a tekintélyét latba vetve mi mindent képes elérni az államfő” – reagált arra a kérdésre, mekkora a reális esélye, hogy államfőként meg tudja valósítani az egyes elképzeléseket. Itt kiemelte a kormány és az államfő együttműködésének fontosságát, és meggyőződése, hogy hatással tud lenni a kormányra ezekben a kérdésekben.

Forró elmondta, a Magyar Szövetség este elnökségi ülést tart. Hozzátette, az elnökség már korábban döntött arról, hogy tárgyaljon Pellegrinivel, felvázolta a témákat, és azokban sikerült egyezségre jutni.

hlp

TASR