Ficót bírálja az ellenzék a Btk. miatt


Február 8-án szavazták meg a módosított Btk.-t, a módosító javaslatot 78 támogató szavazattal fogadta el a parlament. A Btk. módosítása az elmúlt hetekben éles politikai vitákat váltott ki, az ellenzék több tüntetést szervezett ellene.

A módosítással több fontos pont is változik: Megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Ezenkívül a büntetési tételek, a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kárküszöbértékek és az elévülési idők tekintetében is több változásra kerül sor.

Azokat az ügyeket, amelyekkel az ÚŠP foglalkozik, a kerületi ügyészségek veszik át, tevékenységüket pedig a Főügyészség fogja felügyelni.

Több bűncselekmény elévülési ideje is lerövidül.

Nagyobb teret kap a pénzbüntetés, illetve a házi őrizet nagyobb mértékű alkalmazása is.

Az új jogszabálynak az is célja, hogy az egyes bűncselekménytípusok aránytalanul szigorú büntetéseit enyhítse, figyelembe véve az egyes bűncselekmények társadalmi veszélyességét, a konkrét védett érdeket és annak jelentőségét.

Február 13-án Robert Fico (Smer-SD) kormányfőt bírálta, a Btk. körüli politikai játszmája miatt. Az SaS felszólította a kormányfőt, haladéktalanul írja alá a törvénymódosítást és adja át az államfőnek. Mária Kolíková (SaS) keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: „Fico ilyen törvénymódosítást akar, mert helyesnek tartja. Hogy még nem írta alá és nem adta át az államfőnek, azt azért teszi, mert nem akar neki megfelelő teret biztosítani, hogy időben gyakorolhassa államfői jogköreit, és ne legyen mód arra, hogy az Alkotmánybíróság kellő időben foglalkozhasson a törvénnyel.”

A Progresívne Slovensko és a KDH is szokatlannak nevezte, hogy az államfő még nem kapta meg a törvénymódosítást. „Úgy tűnik, a kormánykoalíció egy piszkos politikai játszmába kezdett az egész országgal – ennek egyetlen célja, hogy büntetlenséget biztosítson a saját embereinek” – állítja a két párt.

Mint kiderült, Zuzana Čaputová államfő egyelőre nem kapta meg a Btk. módosítását. Martin Strižinec, az államfő szóvivője kedden bejelentette: „Megerősíthetem, hogy a Btk. módosítását még nem kapta meg az elnöki hivatal, várjuk, hogy megjöjjön”. Az államfő a parlamenti szavazás után kijelentette, mérlegelni fogja az összes rendelkezésére álló törvényi lehetőséget, hogy megakadályozza a módosítás életbe lépését.