Fico üdvözli az AB döntését, bocsánatkérést követel Čaputovától


Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a közösségi hálón üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, és az egész kormánykoalíció nevében bocsánatkérésre szólította fel Zuzana Čaputová volt államfőt, az ellenzéket, a médiát és a civil szervezeteket.

A módosítással kapcsolatos „gyűlölködő megnyilvánulások és az uszító tüntetések szervezése” miatt követel bocsánatkérést. „A Btk. módosítása a bűncselekmények kárvallottjainak kárpótlását helyezi előnybe, és további elengedhetetlen módosításokat vezetett be a büntetőjogban” – szögezte le Fico.

Szavai szerint az AB szerdán arról döntött, hogy a kormánykoalíció megnyerte ezt a vitát a „gyűlölködő ellenzékkel szemben”. „Ki kell emelni az igazságügyi miniszter kiváló szakmai munkáját, amely jogilag megalapozott javaslatot dolgozott ki, és az Alkotmánybíróság szerint a gyorsított eljárás sem sérti az alkotmányt” – jelentette ki a kormányfő.

Az Alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a Btk-módosítás nagy része nem sérti az alkotmányt, egyes részei viszont igen. Ez nem vonatkozik magára a jogalkotási folyamatra, a Különleges Ügyészség megszüntetése, a büntetési tételek módosítására és gazdasági bűncselekményeknél az okozott kár nagyságának besorolására.

TASR

fotó: TASR