Fico: Hozzá kellene járulnunk a közös európai álláspontok kialakításához


Szlovákiának aktívnak kellene lennie az Európai Unióban, és hozzájárulnia a közös európai álláspontok kialakításához – jelentette ki szerdán (május 1.) este Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az ország uniós csatlakozásának 20. évfordulójára rendezett gálaesten a pozsonyi várban.

E téren az uniós külpolitikát és az ambiciózus európai terveket emelte ki. „Szlovákia részt akar venni az arról zajló párbeszédben, hogy képesek vagyunk-e megújítani például az ambiciózus környezetvédelmi terveket, és talán más célkitűzéseket is” – mondta Fico.

Hozzátette, arra is figyelnie kell Szlovákiának, hogyan viszonyul az EU az értékrendbeli kérdésekkel kapcsolatos szélsőségekhez, és hogyan kíván reagálni az egyes tagállamok önálló, szuverenitási politikájára. „Az EU elsősorban a változatosságában egységes, erről szól, és tiszteletben kell tartanuk ezeket a különbözőségeket, ellenkező esetben nagyon bonyolult időszak vár Európára” – tette hozzá.

A kormányfő ennek kapcsán rámutatott, meg kell őrizni a tagállamok vétójogát, mert szavai szerint az által lehet tiszteletben tartani a különbözőségek egyes elemeit, továbbá a szuverenitást és az önállóságot. „Természetesen az uniós elvek és alapértékek teljes tiszteletben tartásával” – szögezte le, és a békét, valamint a tisztelet fontosságát is hangsúlyozta.

A kormányfő szerint rendkívül sokat segített Szlovákiának az uniós tagság, és a csatlakozást illetően kiemelte az akkori kormánypárti és ellenzéki politikusok egyetértését. Hozzátette, hogy most is egyetértés van az unióban való maradásról, legfeljebb a tagság milyenségével kapcsolatban vannak nézetkülönbségek.

TASR