Felmérés: A PS, a Smer és a Hlas szerepelne a legjobban az EP-választáson


Ha áprilisban rendezik az EP-választást, a Progresívne Slovensko nyert volna a szavazatok 27,2%-ával, a Smer-SD (15,2%) és a Hlas-SD (14,2%) előtt. Legalább egy mandátumot szerzett volna a Republika, a KDH, az SaS és a Magyar Szövetség is – derült ki az AKO felméréséből, amelyet a JOJ 24 televízió megrendelésére készített.

A negyedik helyen végző Republika párt a felmérés szerint 7,5%-os eredményt érne el, majd a KDH (6,7%), az SaS (6,5%) és a Magyar Szövetség következik, a küszöböt jelentő kerek 5%-os eredménnyel.

Az SNS-re a választók 4,1%-a adná a voksát, majd a Slovensko, Za ľudí következik (3,2%), továbbá a Demokrati (2,7%), a Zdravý rozum (1,5%), a SRDCE vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota (1,2%) és az ĽSNS (1%). A többi induló párt 1%-nál is gyengébb eredményt érne el.

Ilyen választási eredmény mellett a következőképpen osztoznának a pártok a Szlovákiának járó 15 EP-képviselői mandátumon: PS 5, Smer és Hlas 3-3, a Republika, a KDH, az SaS és a Magyar Szövetség pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

A telefonos felmérést április 9-e és 16-a között végezték 1000 megkérdezett bevonásával. 8,2%-nyian válaszolták, hogy biztosan nem mennek el szavazni, 1,7%-nyian nem akartak válaszolni a kérdésekre, 13,3%-nyian bizonytalanok a részvételüket illetően.

Szlovákiában a szavazás június 8-án lesz, a lakosság 15 EP-képviselőt választ öt évre.

TASR

Fotó: Pixabay