Februárban lassult az infláció Szlovákiában


Februárban lassult az éves infláció országunkban, azonban az eurózónán belül Szlovákiában mérték a negyedik legjelentősebb szintű drágulást. Az euróövezetben az élelmiszer, az alkohol és a cigaretta ára emelkedett a leginkább.

Februárban az előzetesen becsült adatok szerint lassult az éves infláció az euróövezetben, a januári 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkent – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett jelentéséből.

Az előzetes becslések szerint februárban az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek éves inflációs rátája volt a legmagasabb (4%), januárban 5,6 százalékos infláció volt ezen a területen. A szolgáltatások februárban 3,9 százalékkal drágultak (januárban 4%-os emelkedést mértek). Lassult a nem energetikai ipari termékek árának növekedési üteme is (a januári 2 %-ról 1,6%-ra). Februárban 3,7 százalékkal csökkentek az energiaárak éves szinten (januárban ennél jelentősebb, 6,1 százalékos visszaesést jegyeztek fel).

Szlovákiában idén februárban 3,7 százalékos becsült éves drágulást jegyeztek fel, míg januárban 4,4 százalékos éves rátát mértek, tehát országunkban is lassult az infláció üteme. Az euróövezeten belül azonban Szlovákiában volt a negyedik legmagasabb ez a ráta. 

Tizenhárom tagállamban haladta meg az euróövezet átlagát az inflációs ráta. Horvátországban (4,8%), Észtországban (4,4%) és Ausztriában (4,2%) drágultak a legjelentősebb mértékben a termékek és szolgáltatások, míg Lettországban (0,7%) és Olaszországban (0,9%) ment végbe a legenyhébb emelkedés februárban az előző év azonos időszakához képest. 

Az euróövezetben a fogyasztói árak változását az úgynevezett harmonizált fogyasztóiár-indexszel (HICP) mérik. Az Európai Unió országai azonos módszertant alkalmaznak, ez lehetővé teszi a tagállamok adatainak összehasonlítását. 

Fotó: pexels