EP-választás24: Vasárnap 23 órakor hozzák nyilvánosságra az eredményeket


Vasárnap (június 9.) 23 órakor hozza nyilvánosságra az európai parlamenti (EP) választás végleges eredményeit a Statisztikai Hivatal a volbysr.sk oldalon. Az elektronikus összegzést a hivatal mintegy 700 munkatársa végzi, országszerte 50 szavazatszámláló központban.
A szlovákiai és az európai jogszabályok értelmében korábban részeredményeket sem lehet nyilvánosságra hozni. „Vasárnap még számos uniós tagállamban zajlik majd a szavazás, de Szlovákiában már meglesznek az eredmények. Ezeket leghamarabb vasárnap 23 órakor lehet nyilvánosságra hozni, akkor azonnal a végleges eredményeket tesszük közzé” – mondta Martin Nemky, a Statisztikai Hivatal elnöke.

Mind az 5930 szavazókör eredményét nyilvánosságra hozzák, és azok több formában is letölthetők lesznek, az egyetlen hivatalos forrás a Statisztikai Hivatal oldala.
A választási bizottságok az Integrált választási információs rendszer (IVIS) segítségével számolják a szavazatokat és összegzik a közel 6000 szavazókör adatait, valamint a 49 járási választási bizottság jegyzőkönyveit. A legtöbb jegyzőkönyvet Pozsonyban (Bratislava) kell összegezni, összesen 352 szavazókörzetét.

22 párt és egy választási koalíció indul Szlovákiában az EP-választáson. Ez lesz az ötödik EP-választás Szlovákiában. A lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre. Egy pártlistát kell kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni.

TASR

fotó: TASR