EP-választás24: Marušiak:A PS azért nyert, mert a szavazóit jobban érdekli az EU


A Progresívne Slovensko (PS) választói a kormánypárti szavazókhoz viszonyítva sokkal jobban érdeklődnek az uniós ügyek iránt. Tisztában vannak azzal is, hogy milyen fontos döntéseket hoznak az EU intézményei – értékelte a választási eredményeket a TASR-nek Juraj Marušiak politológus. Ennek ellenére meglepetésnek tartja a PS győzelmét.

Marušiak hozzátette, a PS első helye ellenére valójában a Smer-SD, a Hlas-SD és Republika programja és nézetei győztek a választók többségénél. Hozzáfűzte továbbá, hogy a kormánykoalíció léte gyakorlatilag a nemzeti érzelmű választókon múlik, a szélsőjobboldalt is beleértve. Azt is hozzáfűzte, a kormánypártok viszonylag későn kezdték mozgósítani a szavazóikat.

A magas részvétel oka az unión belüli ellentétek is lehetnek, például az eltérő nézetek a háborúval és Ukrajnával kapcsolatban. „Az uniós kérdések most előtérbe helyeződtek, például az ukrajnai háború kapcsán, és amikor gondok vannak az unióban, az emberek sokkal jobban figyelnek rá, mint amikor szinte észrevétlenül, többé-kevésbé gond nélkül működik az EU” – magyarázta a politológus.

TASR

fotó: TASR