EP-választás24: Június 5-én zárul a kampány


Június 5-én éjfélkor be kell fejezniük a kampányolást az EP-választáson induló pártoknak. A szavazás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe, és a választás alatt is, egészen az urnák lezárásáig tart – tájékoztatott honlapján a belügyminisztérium. A kampánycsend idején nem lehet közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozni. Tilos a pártok programját, tevékenységét, céljait népszerűsítő fizetett kampány, mindennemű kampánytevékenység, illetve az ellenkampány is.


A közösségi hálókon megjelenő ingyenes bejegyzések nem számítanak kampánynak, de a fizetett, szponzorált bejegyzések igen – figyelmeztetett a belügyminisztérium.
A pártok 3 millió eurót költhettek a kampányra, a kiadásokat állandóan elérhető transzparens számlán kell vezetniük. Erre a számlára csakis másik számláról való átutalással futhat be pénz, a számlakivonatokat öt évig meg kell őrizni.
22 párt és egy választási koalíció indul Szlovákiában az EP-választáson. A lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre. Egy pártlistát kell kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni.

TASR

fotó: flickr