EP-választás24: Az államfő örül, hogy nőtt az EP-választási részvétel


Az európai parlamenti választások megmutatták, hogy a tagállamok választóinak többsége azt akarja, továbbra is a demokratikus közép pártjai képviseljék őket – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. A szlovákiai választóknak köszönetet mondott a részvételért és gratulált a megválasztott EP-képviselőknek. Bízik benne, hogy a többi EP-képviselővel együttműködve kellően tudják hallatni Szlovákia hangját az EP-ben és képviselni a nemzet érdekeit.

„Örülök, hogy Szlovákiában fokozatosan emelkedik a részvétel az EP-választáson, és egyre inkább a sajátunknak tekintjük az Európai Uniót” – írta a közösségi hálón az államfő. Emlékeztetett, hogy az Európai Uniót a további politikai és katonai konfliktusok elkerülése érdekében hozták létre, hogy a megértés és az együttműködés útjára lépjen a kontinens. „Ez az igény továbbra is él” – tette hozzá.

Az államfő úgy véli, nem kerül sor alapvető értékrendváltásra, amit a szélsőjobboldali és az euroszkeptikus pártok jósolnak. „Az ő erősödésük azonban figyelmeztetés minden európai demokratikus párt számára, hogy tovább kell védenünk és erősítenünk azokat az értékeket, amelyek mentén létrehozták az Európai Uniót” – jelentette ki.

Szlovákiában a Progresívne Slovensko (PS) nyerte az európai parlamenti választást (27,81%), második a Smer-SD (24,76%), harmadik a Republika (12,53%). Bejutott az EP-be a Hlas-SD és a KDH is, 7,18, illetve 7,14%-os eredménnyel. A választási részvétel 34,38%-os volt – a legmagasabb az eddigi öt szlovákiai EP-választás történetében.

TASR

fotó: TASR