EP választás 2024 – összefoglaló


17:37 – VASÁRNAP 1 ÓRÁIG TART A MEGHOSSZABBÍTOTT KAMPÁNYCSEND

A reggeli tótmegyeri (Palárikovo) incidens miatt három órával meghosszabbították a szombati európai parlamenti választásokra vonatkozó kampánycsendet, amely vasárnap (június 9.) 1 óráig tart Szlovákia egész területén.

„Összesen három szavazóhelyiséget zártak be Tótmegyeren, ebből az egyik reggel kilenctől tizenkét óráig volt bezárva, ami azt jelenti, hogy a moratóriumot hajnali egy óráig meghosszabbítjuk. Remélhetőleg nem lesz több olyan incidens, ami miatt még hosszabb lenne a kampánycsend” – közölte.

15:00 – Részeg volt az egyik nagyszombati választási bizottsági elnök

Részegen lépett szolgálatba az egyik nagyszombati (Trnava) körzeti választási bizottság elnöke. A rendőrség egy bejelentés nyomán vonult ki a helyszínre. Az alkoholszondás vizsgálat megerősítette, hogy a bizottsági elnök alkoholt fogyasztott – tájékoztatott a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság.

Az ügyet a nagyszombati kerületi választási bizottság vizsgálja, a bizottság megerősítette, hogy az eset nem befolyásolta a választás menetét.
Mind a 46 nagyszombati szavazókör időben kinyitott reggel.

14:03 – HÁROM ÓRÁVAL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A KAMPÁNYCSENDET

A tótmegyeri (Palárikovo) incidens miatt legalább három órával meghosszabbodott a kampánycsend a szombati európai parlamenti választáson – tájékoztatott Eduard Burda, a választásokért és pártfinanszírozások ellenőrzéséért felelős állami bizottság elnöke.

„A választás ebben, és a szomszédos szavazókörökben is legalább három órával tovább fog tartani, vagyis három órával meghosszabbodik a kampánycsend is” – közölte Burda szombati sajtótájékoztatóján.

Solák közölte, elemzés céljából mintát vettek az ismeretlen fehér porból. Elmondása szerint nem veszélyes anyagról van szó, de meg kell várni az elemzés eredményét. „Nem hozhatunk elhamarkodott döntést a szavazóhelyiség megnyitásával kapcsolatban” – mondta.

11:37 – Pellegrini: Az EU-nak döntéseket kell hoznia további működéséről

Az Európai Unió (EU) válaszúthoz érkezett, és komoly döntéseket kell hoznia további működéséről – jelentette ki szombaton Peter Pellegrini megválasztott államfő, aki a Besztercebánya (Banská Bystrica) melletti Királyka (Králiky) község egyik szavazóhelyiségében adta le voksát az európai parlamenti választáson. Felszólította a lakosokat, hogy menjenek el szavazni, és azt mondta, reméli, ezúttal magasabb lesz a a részvétel, mint 2019-ben.

„Az európai parlamenti választás nemcsak az Európai Parlamentről szól, hanem olyan választás, amely mélyen érinti Szlovákiát” – mondta Pellegrini, és hozzátette, az EU-nak újra kell gondolnia a politikáját számos területen. „Beszélnünk kell arról, hogyan fogja megállítani az EU iparának, gazdaságának és versenyképességének hanyatlását, hogy visszakerüljön a világ gazdasági élvonalába, ahol sajnos egyre inkább veszít pozícióiból” – szögezte le a megválasztott köztársasági elnök.

Pellegrini felszólította a lakosokat, hogy menjenek el szavazni a szombati európai parlamenti választáson. „Mert a megválasztott európai parlamenti képviselők döntései alapvető hatással vannak mindannyiunkra” – mondta. „Nem szép kezdetnek” nevezte azt, amikor uniós szinten Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételét, és azt mondta, reméli, ezúttal többen mennek el szavazni.
Az idei európai parlamenti választási kampányt úgy értékelte a megválasztott államfő, hogy láthatóbb volt, Szlovákia uniós tagságát pedig sikertörténetnek nevezte. „Az életszínvonalat tekintve jelentős előrelépéseket tett Szlovákia, amit az uniós tagságunk és az országba beáramló jelentős uniós források nélkül nem tudtunk volna elérni” – tette hozzá Pellegrini.

22 párt és egy koalíció indul az európai parlamenti választáson. A lakosok 15 európai parlamenti képviselőt választanak öt évre, egy pártlistán legfeljebb két jelöltet karikázhatnak. Az európai parlamenti választás végleges eredményeit vasárnap (június 9.) 23 óra után teszik közzé, miután az összes uniós országban lezárult a szavazás.

10:21 – A miniszterelnök a kórházban adta le a szavazatát

Az európai parlamenti választás is fontos. Ezt Robert Fico miniszterelnök mondta, miután szombaton a kórházban leadta a szavazatát. Fico a közösségi hálón tájékoztatott erről.

22 párt és egy koalíció indul az európai parlamenti (EP) választáson, A szavazópolgárok 15 európai parlamenti képviselőt választanak meg, öt évre. Egy pártlistán legfeljebb két jelöltet lehet karikázni.

10:14 – Szünetel a szavazás Tótmegyer három szavazókörében

Felfüggesztették a szavazást az érsekújvári (Nové Zámky) járásbeli Tótmegyeren (Palárikovo), három szavazókörben, mert fehér port találtak a szavazólapokon – tájékoztattak az érsekújvári járási választási bizottság tagjai. A rendőrök és a tűzoltók kivonultak a helyszínre.

7:00 – Kinyitották a szavazóhelyiségeket, megkezdődött az EP-választás

Reggel 7 órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, megkezdődött az európai parlamenti (EP) választás Szlovákiában.

Az 5930 szavazókör 22 óráig lesz nyitva.

A szavazók 23 lista közül választhatnak, egyet kell kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni. A listát borítékba kell tenni és az urnába dobni. A boríték nélküli szavazólap érvénytelen.

Azok a Szlovákiában élő uniós állampolgárok is szavazhatnak, akiknek van állandó lakhelyük Szlovákiában. Az a szlovák állampolgár, akinek nincs állandó lakhelye az országban, az útlevelével igazolhatja magát a választási bizottság előtt, és becsületbeli nyilatkozatot kell tennie arról, hogy melyik uniós tagállamban, pontosan hol van az állandó lakhelye. Az ehhez szükséges formanyomtatvány a belügyminisztérium honlapján található.

Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Főleg mozgásképtelen személyek, illetve az idősek, fekvőbetegek számára van fenntartva a szavazásnak ez a módja. Aki nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, vagy például nem tud írni-olvasni, segítséget kaphat ehhez, de a választási bizottság tagjai nem segíthetnek a kitöltésben.
A szavazás alatt is kampánycsend van érvényben, tilos mindennemű kampány és ellenkampány. A belügyminisztérium egész nap tájékoztató vonalat működtet, a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es számot lehet hívni.

Körülbelül 4,37 millió választásra jogosult személy van az országban, 260 ezer fiatal először vehet részt EP-választáson. Az eredményeket csak vasárnap (június 9.), 23.00-kor hozzák nyilvánosságra, a www.volbysr.sk oldalon. Részeredmények, előzetes adatok nem lesznek.

TASR

fotó: TASR