EP választás 2024 – eredményváró


15:01 – Beňová örül az eredménynek, Blaha óriási sikernek tartja

Monika Beňová, a Smer-SD EP-képviselője örül, hogy pártja több EP-mandátumot szerzett, mint az előző választáson, Ľuboš Blaha (Smer-SD) óriási sikernek tartja az eredményt – mindketten a közösségi hálón számoltak be erről.

„A 15 mandátumból tehát valószínűleg 5-öt szereztünk meg, ami kettővel több, mint 2019-ben” – jelentette ki Beňová. Feltételezése szerint így Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková és Katarína Roth Neveďalová is a kollégája lesz az EP-ben.

„Ez óriási siker és hatalmas előrelépés 2019-hez képest” – kommentálta a várhatóan öt képviselői helyet Blaha, a Smer-SD alelnöke, és köszönetet mondott a választóktól kapott erős felhatalmazásért. „Teljes elszántsággal indulok Brüsszelbe, harcolni Szlovákiáért” – jelentette ki.

Beňová elismerte a választási becslés eredményét és gratulált a győztes Progresívne Slovenskonak (PS), Blaha szerint viszont ez pürrhoszi győzelem a „progresszíveknek”. „Az összes szlovákiai EP-mandátumot tekintve a PS kisebbségben lesz” – tette hozzá.

13:46 – A Slovensko mozgalom is megköszönte a szavazatokat

A Slovensko mozgalom nem kommentálja az EP-választás nem hivatalos eredményeit, a választóknak köszönetet mondott a mozgalomra adott voksokért. „Köszönet minden egyes szavazatért” – írta a közösségi hálón.
A nem hivatalos becslés szerint a Slovensko nem szerzett EP-mandátumot, 2%-os eredmény ért el.

13:15 – A KDH nem kommentálja a nem hivatalos eredményeket

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem kommentálja az EP-választás nem hivatalos eredményeit. A társadalmi légkör lecsillapítását tartja a legfontosabbnak. Köszönetet mondott a választóknak és külön a KDH támogatóinak.

„A nem hivatalos eredményeket nem kommentáljuk. Most azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy végre megnyugodjon a társadalmi légkör az elmúlt időszak túlfűtött választásai után” – tette közzé a mozgalom a közösségi hálón.

12:48 – A nem hivatalos eredmények szerint az SaS nem szerzett mandátumot

A nem hivatalos eredmények szerint az SaS nem szerzett mandátumot az Európai Parlamentben. Nem egészen egy százalék választotta el ettől a pártot – nyilatkozta Richard Sulík, az SaS európai parlamenti jelöltlistájának vezetője.

„Listavezetőként vállalom a felelősséget ezért az eredményért, hiszen a párt teljes támogatottsága ellenére sem sikerült mandátumot szereznünk. Mindenekelőtt azonban szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ránk szavazott, továbbá az SaS tagjainak és a párt vezetőségének” – mondta Sulík, és hozzátette, továbbra is szlovákiai parlamenti képviselőként fog dolgozni.

12:45 – Demokrati: A nem hivatalos eredmények szerint nem lesz mandátumunk

A nem hivatalos választási eredmények szerint a Demokrati nem küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe. Éppen az ehhez szükséges öt százalék alatti eredményt ért el a párt – fogalmazott állásfoglalásában a Demokrati, és hozzátette, sajnálja, de elfogadja a nem hivatalos eredményt.

„Természetesen sajnáljuk ezt az eredményt, annál is inkább, mert az előzetes számítások szerint ha a Demokrati megszerezte volna az öt százalékot, a Smer-SD-nek eggyel kevesebb mandátuma lett volna. De így a 15-ből nyolc szlovák képviselő nem lesz hivatalos EP-frakció tagja, vagyis ők nem tudják befolyásolni a történéseket Szlovákia javára” – írta a párt a közösségi hálón.

A párt úgy fogalmazott, bízik benne, hogy az európai parlamenti választás győztese tisztában van a felelősségével. „Most következik az igazi munka” – jegyezte meg.

A Demokrati köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a szombati (június 8.) európai parlamenti választáson, valamint azoknak, akik rájuk szavaztak.

12:40 – Dubéci és Gašpar is pozitívan értékeli a nem hivatalos eredményt

A Smer-SD és a PS is pozitívan értékeli az EP-választás nem hivatalos eredményét. A TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában nyilatkozott erről Tibor Gašpar, a Smer-SD frakcióvezetője, és Martin Dubéci, a PS frakcióvezetője.

Ha a becslések beigazolódnak, akkor Gašpar szerint a szlovákiai EP-választást a nemzeti és konzervatív erők nyerték. „Ez a kormány felhatalmazásának is a megerősítése, és a szuverén szlovák politika igazolása”– mondta.

Gašpar úgy véli, a nem hivatalos eredmény arról árulkodok, hogy a választók változást akartak az EP-ben, és az ottani szlovák képviselők fellépésében.

Dubéci szerint a becsült eredmény igazolja, hogy a PS támogatásával a választók az ország európai irányultságát erősítették meg.

„A PS-nek 5-6 nagyon jó EP-képviselője lesz, akik Szlovákia érdekeit fogják képviselni” – tette hozzá.

Mindketten örülnek, hogy a becslések szerint a részvétel magasabb volt az öt évvel korábbinál.

12:11 – Uhrík: A nem hivatalos eredmény szerint a Republika bejutott az EP-be

A nem hivatalos becslés szerint a Republika mozgalom bejutott az Európai Parlamentbe – jelentette ki Milan Uhrík, a mozgalom elnöke.

„Amíg nincs hivatalos végeredmény, nehéz róla nyilatkozni. De az előzetes információk szerint a Republika bejutott az Európai Parlamentbe” – jegyezte meg a közösségi hálón. Hozzátette, hogy a szlovák érdekek védelme lesz a fő céljuk.

12:01 – Šimečka: Biztatóak a nem hivatalos eredmények

A nem hivatalos részeredmények biztatóak a Progresívne Slovensko (PS) számára – jelentette ki Michal Šimečka, a mozgalom elnöke, illetve Ódor Lajos, a PS listavezetője. Részleteket nem árult el.

„Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szombaton (június 8.) elment szavazni, és külön azoknak, akik a Progresívne Slovenskora szavaztak. A nem hivatalos részeredmények biztatóak. Úgy tűnik, felelősen viselkedtek és elmentek szavazni azok, akik számára fontos Szlovákia európai irányultsága” – tette közzé a közösségi hálón a PS elnöke.

Ódor Lajos is köszönetet mondott a választóknak.

„Külön köszönet azoknak, aki a PS-re szavaztak. A nem hivatalos eredmények szerint sikeresen szerepeltünk. Közösen sikerült a legerősebb EP-képviseletet megszereznünk” – tette hozzá a közösségi hálón.

Az európai parlamenti választás végleges eredményeit és a részvételi adatokat vasárnap 23 óra után teszik közzé, miután az Európai Unió valamennyi országában lezárult a szavazás.

Az eredményeket a www.volbysr.sk oldalon hozzák nyilvánosságra. Az eredményeket a választási bizottság sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősíti. Előzetes eredményeket addig a nem tesz közzé a Statisztikai Hivatal.