Én nem ellenük voltam, hanem védtem a mieinket


A választások körüli mizéria már egy ideje sejtette, hogy nagy változások következnek majd be, ha Robert Fico, és párttársai kerülnek hatalomra. A hajdani ellenzék az esetleges kormányra kerülésük esetén nagy változásokat ígért a belügyminisztérium berkeiben, szeptember 30-át követően mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy szavaikhoz hűek maradnak. Az egyesek által tisztogatásnak nevezett személycserék leginkább talán az egykori rendőrkapitányt, Hamran Istvánt érintették. A Lynx kommandó valamikori vezetőjével beszélgettünk a választások következményeiről, személye elleni támadásokról, valamint a jövőjével kapcsolatosan felmerült kérdésekről. 

Hogyan értékeli a választások eredményét?

Ünneplésre nem volt okunk, mert teljesen egyértelművé vált, hogy Robert Fico fogja átvenni az irányítást. Jóval a választások előtt már kinyilvánítottam erről a véleményem, miszerint ebben az esetben én távozni fogok. Nem látom értelmét annak, hogy folytassam a munkát, ugyanis nem tudnám úgy végezni, ahogy azt meggyőződésem szerint kellene. Mindaz, amit felépítettünk eddig, véleményem szerint le lesz rombolva az elkövetkező hónapokban, években. Így nem látom értelmét, hogy folytassam a munkát a rendőrfőnöki poszton.

Eszébe jutott a választások előtt az a lehetőség, hogy Robert Fico kerül hatalomra? 

Őszintén? Nem gondoltam volna. Nem feltételeztem, hogy azok után, ami ebben az országban történt – ez alatt főleg a Kuciak-gyilkosságot értem, valamint a különböző nyomozásokat -, hogy a háromszoros miniszterelnök győzhet. Bíztam abban, hogy a nemzet tanult a múltbéli történésekből. Tévedtem. 

Október 26-án az új belügyminiszter leváltotta önt a rendőrfőnöki pozícióból, ráadásul komáromi lakosként, Poprádra helyezték át. Kérem, monja el erről a véleményét!

Az önálló Szlovákia történelmében még sosem volt ilyen, vagy ehhez hasonló precedens. Értem ez alatt, hogy a belügyminiszter így járt volna el. Mindig korrekten leültek, függetlenül attól, hogy miként gondolták, milyen irányba kellene a rendőrségnek mozdulnia vagy mennie. Leültek és kezetfogtak, a miniszter úr megköszönte a rendőrfőkapitánynak az elvégzett munkát, és normálisan elváltak úgy, ahogy az a civilizált emberekhez méltó. Ez most nem történt meg. Tudta, hogy elmegyek, meg volt beszélve a találkozás időpontja is, amit lemondott. Nálam volt a személyi parancs, miszerint befejeződik a szolgálatom. Maga Ódor Lajos írta alá. Feltételeztem, hogy lesz benne annyi szakmai rátermettség, de legalábbis emberség, hogy a szemembe tud nézni, kezet rázni velem, és azt tudja mondani, hogy köszönöm szépen az eddigi szolgálatát, azonban a továbbiakban nem tartok rá igényt. Ami pedig Poprádot illeti, gyerekes volt, a napnál is világosabb, hogy Szlovákia-szerte vannak üres pozíciók. 

Miért történhetett ez meg?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, valószínűleg ő ilyen. Az is előfordulhat, hogy a bosszú hajtotta, hajtja. A Smer-SD berkeiben növekedett, vélhetően máig szimpatizál az „alma mater“ irányába. Az én vezetésem alatt a rendőrség szabad kezett kapott, nyomozóink eljárást indítottak a legmagasabb körökben is, így az ő nominánsaikat is vizsgálták. Előfordulhat, hogy nem tudta megbocsátani, hogy nem nyúltunk bele az ügyekbe. Támadott engem, ahogy a nyomozótiszteket is.  

Mit szól azon vádakhoz, miszerint 2021-ben nem törvényes úton került a rendőrfőnöki pozícióba, valamint ahhoz, hogy politikailag elkötelezte magát bizonyos pártok mellett.

Törvényes úton kerültem a pozícióba, ráadásul kétszer is részt vettem az eljáráson. Az első szerint Kovařik urat választották meg, engem félreállítottak. Miután ő megbotlott, az akkori kormány megváltoztatta a törvényt. A meghallgatás ugyanúgy megmaradt, de a miniszter ezt felülbírálhatta. A megbeszélésen részt vettem, és ez után neveztek ki rendőrfőkapitánynak. 

November elején felröppentek hírek, hogy bizonyos mértékben folytatta volna munkásságát a belügyminisztérium berkein belül és külföldön, pontosabban Thaiföldön képviselte volna az országot. Van alapja a hírnek? Mi lehet az oka a híreszteléseknek? Miért épp Thaiföld?

Ez hazugság. Úgy akartunk eljárni, hogy ott legyenek rendőr attasék, ahol körülményes az együttműködés. Különböző érdekeltségeink vannak az Egyesült Arab Emirátusokban, ezért akartunk itt létrehozni egy kooperációt. A másikat Thaiföldön, de ezt végül is töröltük. Bevezettem a meghallgatásokat az attasé válogatással kapcsolatban, de én személy szerint nem jelentkeztem ilyen pozícióra. 

November 1-jétől tehát mondhatjuk, hogy civilként éli mindennapjait. Fontolgatja a politikai irányt? Lassan itt az elnökválasztás, pártokon belüli személycserék, új pártok születése. Milyen pártokkal tudná elképzelni az együttműködést, mit tart a legfontosabbnak egy párt arculatában? 

Egyelőre ezzel kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni. Annyit elárulhatok, hogy több felkérést is kaptam.

Hamran István, mint köztársasági elnök?

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy nekem való a pozíció.

Komáromi lakosként mennyire tud azonosulni a szlovákiai magyar pártok értékrendjével? El tud képzelni egy esetleges együttműködést?

Magyar emberként a jövőben nem zárkóznék el ettől a lehetőségtől.

10-ből 9 nyugdíjas vallja, hogy nincs elég ideje, és sosem ér rá a sok teendő miatt. A nyugdíjba vonulását követően mi volt az első tevékenysége? Hogyan képzeli el a jövőjét, mire fogja helyezni a hangsúlyt? 

Összeporszívóztam végre. A hangsúlyt a családra helyezem, arra, hogy kiegyensúlyozott legyek, a munka sokat elvett. Többet fogok foglalkozni magammal, utazni, sportolni: futni, úszni, de pihenni is. Ám a legfontosabb, hogy valamilyen úton-módon szeretnék segíteni ennek a társadalomnak. Nem lehet mindent a szőnyeg alá söpörni, az embereknek fel kell eszmélniük.  

Kiss Barbara

fotók: Hamran István archívuma