Elmarad a parlamenti pártok elnökeinek mai találkozója az elnöki palotában


Elmarad a parlamenti pártok elnökeinek Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini megválasztott államfő által kezdeményezett mai (május 21.) találkozója. Az esetleges új időpontról időben tájékoztatunk – közölte a TASR-rel Martin Strižinec elnöki szóvivő.

„Tekintettel egyes vezetők nyilatkozataira, elmarad a parlamenti pártok elnökeinek Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini megválasztott államfő által kezdeményezett holnap délutáni találkozója” – tette hozzá Strižinec.

A szóvivő elmondta, az államfőnek továbbra is az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom lecsillapítása, de elfogadja, hogy ehhez nemcsak időre, hanem türelemre is szükség van.

Čaputová és Pellegrini csütörtökön (május 16.) jelentette be, hogy minden parlamenti párt elnökét meghívják az elnöki palotába, hogy a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet után megnyugtassák a társadalmat és elutasítsák az erőszakot. Egyúttal arra is felszólították a pártokat, hogy egy időre függesszék fel, vagy jelentős mértékben fogják vissza EP-választási kampányukat.

Az ellenzéki SaS szerint a találkozó lemondása azt bizonyítja, hogy egyes politikusok még mindig képtelenek álépni saját árnyékukat. „Ahelyett, hogy kiutat találnánk a gyűlölködésből és konszenzusra jutnánk a társadalmi megbékélés kérdésében, ismét megosztottság és a párbeszédtől való elzárkózás tapasztalható” – reagált Branislav Gröhling, az SaS elnöke. Szerinte ez egyben tiszteletlenség Pellegrinivel és Čaputovával szemben.

TASR