Egy vállalkozónak általában alacsonyabb a nyugdíja, mint a munkavállalónak


Az Európai Unió szinte minden országában alacsonyabb öregségi nyugdíjat kap a vállalkozó, mint a munkavállaló, még akkor is, ha mindketten az átlagbér szintjén fizetnek jövedelemadót.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elméleti számítása szerint egy szlovákiai vállalkozónak tíz százalékkal alacsonyabb az öregségi nyugdíja, mint egy ugyanennyit kereső munkavállalónak.

A fejlett üzleti kultúrával rendelkező fejlett országok vállalkozói inkább a kötelező nyugdíjrendszerből származó nyugdíj mellett támaszkodnak vállalkozásuk eladására. Az OECD szerint ez a legfontosabb bevételi forrásuk nyugdíjas korban.

Az idősek általában már bejáratott vállalkozással rendelkeznek. Ha fiatalabb korukban kezdték el vállalkozásukat, akkor a nyugdíj előtti időszakban egy növekedési vállalatot építettek lehorgonyzott ügyfelekkel, beszállítókkal és alkalmazottakkal. Az 50 év feletti vállalkozók körében gyakoribb a stabil társaságok előfordulása, mint a többi vállalkozó között.

Ez Szlovákiára is vonatkozik, bár szűkebb léptékben, mint az Európai Unióban. Az Unióban a régebbi vállalkozások közül minden tizedik cég tekinthető a piacon letelepedettnek. Ez azt jelenti, hogy a cég több mint 3 és fél éve folyamatosan fizeti a béreket, járulékokat és kifizetéseket üzleti partnereinek. Szlovákiában alacsonyabb az idősebb tulajdonosokkal rendelkező társaságok aránya, de a vállalkozások alapítása gyakrabban fordul elő, mint az Unióban.

Gond a vállalkozások eladása. Az OECD adatai szerint az Európai Unió országaiban évente hozzávetőleg 450 ezer kis- és középvállalkozás cserél tulajdonost, ami több mint kétmillió munkavállalót és teljes vevői ellátási láncot érint. Az Európai Bizottság becslése szerint ezen eladások/átvételek akár egyharmada is sikertelenül végződik.

A cég átruházásában az eredeti és leendő tulajdonoson kívül bankok, biztosítók, ügyvédek, szabályozó vagy felügyeleti hatóságok is részt vesznek. Az átruházás összetett aspektusa a cég felértékelése is.

Az Európai Bizottság, az OECD és más nemzetközi intézmények már rég felhívták a figyelmet a folyamatok összetettségére és lassúságára, de a kormányok lassan reagálnak.

forrás: sita

Fotó: pixabay