Az éjszakai bagoly


Miért is ne lehetne, természetesen pozitív értelemben, így nevezni Tomáš Druckert? A választások estéjén épp ő volt az, aki végig, személyesen is támogatta pártjának elnökét, kommunikált az újságírókkal. Igaz, a kellemetlen kérdéseket inkább diplomatikus útra terelte.

Az éjszaka folyamán az iskolaügyi miniszter EXKLUZÍV INTERJÚT adott portálunknak.

Kérem, foglalja össze néhány gondolatban, miért épp Peter Pellegrinit tartja a legmegfelelőbb jelöltnek.

Úgy gondolom, sokan osztják ugyanezt a véleményt. Peter Pellegrini politikai eredményeivel, kifejezésmódjával és személyiségével bizonyította rátermettségét. Nemcsak a nagyvárosok, hanem a kisebb régiók lakosait is képes megszólítani, a legnehezebb időkben is helytállt. Az emberek ezt érzékelik.

fotó: a szerző

Milyen eredményre számít?

Őszintén szólva, Peter Pellegrini győzelmét várom. Szlovákia társadalma rendkívül polarizált, a hangulat sokszor pattanásig feszült. Úgy gondolom, épp pártunk elnöke tudna erre a komoly problémára megoldást találni.

Mit üzenne a magyar szavazóknak?

Magyar nemzetiségű választóink épp olyan polgárai Szlovákiának, mint bárki más. A kultúra részei. Talán annyit üzennék, hogy hallgassanak a szívükre, és döntsenek az alapján, aki a legtöbbet tette értük, segítette őket vagy épp nem feledkezett meg róluk. Úgy gondolom, Peter Pellegrini ebben a kérdésben is bizonyított.

Tervezi a jövőben, hogy ellátogat a déli régiókba, a magyar tanítási nyelvű iskolákba?

Természetesen. A közeljövőben Galántán lesz kihelyezett kormányülés, amelyre átfogó programmal készülünk. Tárgyaltam a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattal, amely az oktatás terén erős kisebbségi magyar szekcióval rendelkezik. Emellett kapcsolatban állok tanárokkal, különböző diskurzusokat folytatunk. Végtére is a magyar kisebbség Szlovákia legnagyobbika, és valljuk meg, a legmeghatározóbb is.

fotó: a szerző

Mi a véleménye a jelenlegi szlovák-magyar kapcsolatokról? Ön is úgy gondolja, hogy az évek múlásával egyre jobb viszony alakult ki?

Egyértelműen igen. De őszinte leszek, nem tartom túl szerencsének, ha déli szomszédunk nagymértékben beleavatkozik a kisebbségi kérdésbe. Az itt élő magyarok a mi társadalmunk része, Szlovákia lakosai. Fontos, hogy megőrizzék és táplálják a kultúrát, a nyelvet, az identitást, ezzel gazdagítva köztársaságunk kultúráját, de nem szabad megfeledkeznünk, hogy ők is Szlovákia állampolgárai.

fotó: a szerző