Dolinková elítéli az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat


Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter (Hlas-SD) elítélte az egészségügyi dolgozók elleni támadásokat. Szigorúbb büntetéseket követel. Erről Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszterrel tárgyal. A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak a munkájukért – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a tárca kommunikációs osztálya.

„Határozottan elítélek minden támadást, amit a páciensek követnek el az egészségügyi dolgozók ellen. Teljesen elfogadhatatlan az agresszív és arrogáns viselkedés az orvosokkal és az egészségügyi dolgozókkal szemben, nem szabad kitenni őket szóbeli vagy fizikai támadásoknak. Orvosaink és egészségügyi dolgozóink komoly erőfeszítéseket megtesznek, nap mint nap gondoskodnak a betegekről, hogy a lehető legjobb ellátást kapják, gyakran saját kényelmüket és egészségüket is feláldozva” – mondta Dolinková.

A kormány bűnmegelőzési tanácsának hétfői ülésén is foglalkoztak ezzel a problémával. A minisztérium javasolta az egészségügyi dolgozók elleni támadásokért kiszabható büntetések szigorítását.

„Célunk, hogy biztonságos körülmények között, félelem és aggodalom nélkül végezhessék a munkájukat az egészségügyi szakemberek. A javasolt intézkedések célja megvédeni azokat, akik az egészségünkről és az életünkről gondoskodnak” – tette hozzá a miniszter.

Szombaton (június 22.) a pozsonyi (Bratislava) Kramáre kórházban egy 43 éves páciens bántalmazott két mentőst és egy másik beteget. A mentősök sérüléseket szenvedtek, az arcuk és a karjuk sérült meg. A férfi ellen védett személy megtámadása és testi sértés miatt indult büntetőeljárás. A nyomozó indítványozta előzetes letartóztatásba helyezését.

TASR

fotó: TASR