Célegyenesben a gázai tűzszünet?


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Egyesült Államok által támogatott határozatot fogadott el, amely a gázai tűzszünetre szólítja fel a háborúban álló Hamaszt és Izraelt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elfogadott egy, az Egyesült Államok által kidolgozott határozatot, amely támogatja Washington gázai tűzszüneti tervét, és felszólítja a Hamaszt annak elfogadására.

ENSZ főépület előtti szobor. Fotó: pixabay

Feltétel nélküli elfogadás

A határozat, amelyet Oroszország kivételével 14 nemzet támogatott, üdvözölte a Joe Biden elnök által május 31-én bejelentett fegyverszünetet és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó javaslatot, és sürgette “mindkét felet, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül hajtsák végre a benne foglaltakat”. A korábbi tervezetektől eltérően a határozat kimondja, hogy Izrael “elfogadta” a tűzszüneti javaslatot, és ugyanerre szólítja fel a Hamászt.

“Ez a javaslat a jelenlegi legjobb lehetőség arra, hogy legalább átmenetileg leállítsuk ezt a harcot, hogy több segítséget kaphassanak a bajbajutottak, s hogy túszokat szabadíthassunk ki” Nyomást akarunk gyakorolni a Hamaszra, hogy fogadja el ezt a megállapodást. Eddig nem fogadta el ezt az egyezményt. Ezért fogadtuk el az ENSZ BT-ben ezt a határozatot, mivel egy nagyon-nagyon fontos lehetőség küszöbén állunk.” (Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ nagykövet-helyettese)

Gázai gyerekek. Fotó: pixabay

A Hamasz üdvözölte az ENSZ BT határozatot

A Hamasz a szavazás után üdvözölte az állásfoglalást, és kijelentette, hogy kész együttműködni a közvetítőkkel a terv elveinek megvalósítása érdekében. Izrael a múlt héten bírálta a javaslatot, amiért a háború befejezését szorgalmazta a foglyok szabadon bocsátásáért cserébe. Amit Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya nyilvánosan ellenzett.

Május 31-én Biden részletesen ismertette azt a háromfázisú izraeli javaslatot, amely szerinte a túszok cseréjére és a gázai ellenségeskedés végleges beszüntetésére irányul. Ám mindeddig a tűzszünet elérése elképzelhetetlen volt az Egyesült Államok és a közvetítők – Katar és Egyiptom – számára. A Hamasz szkepticizmussal fogadta ezt a Biden-féle javaslatot. A Hamászhoz érkezett javaslat szövege nem garantálja az ellenségeskedés végleges beszüntetését, ahogy azt Biden beszédében leírta. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok azt állítja, hogy a Biden által előterjesztett javaslatot Izrael támogatta, Netanjahu többször is kijelentette, hogy Izrael folytatni kívánja a harcot Gázában. Mindaddig, amíg el nem pusztítja a Hamász kormányzó és katonai képességeit. A nyolc hónapig tartó izraeli bombázás ellenére a Hamasz továbbra is harcosokat állít a pályára. Ezzel igyekszik újra konstruálni magát Gáza Izrael által elhagyott területein.

Gázai romok. Fotó: pixabay

Nem valószínű, hogy a Hamász beleegyezik egy túszegyezménybe, ha az nem garantálja, hogy ezután állandó tűzszünet lesz Gázában. A térségben utazó Antony Blinken amerikai külügyminiszter június 10-én a Hamászt okolta a gázai tűzszünet meghiúsulásáért. Miután Kairóban találkozott Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnökkel, Blinken azt mondta: “Üzenetem a régió kormányaihoz, az egész régióban élő emberekhez: ha tűzszünetet akarnak, nyomást kell gyakorolniuk a Hamaszra.”

Az Egyesült Államok és Izrael közötti feszültségek közepette az utóbbi gázai háborús magatartása miatt, az Egyesült Államok nemrégiben több ízben jelezte csalódottságát Izraellel szemben az ENSZ-ben.

A Biden-kormányzat ellentmondásban van Izraellel a háború utáni gázai tervvel kapcsolatban. Bill Burns, a CIA igazgatója hónapok óta vezeti az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy olyan fegyverszüneti megállapodást hozzon létre Izrael és a Hamasz között. Ezzel véget vethet a háborúnak és enyhítheti a regionális feszültségeket.

A Hamasz-Izraeli háború eseményhorizontjáról bővebben: https://szabadujsag.sk/politika/uj-testet-oltott-az-izrael-hamasz-konfliktus