Čaputová és Pellegrini összehívja a parlamenti pártok elnökeit


Zuzana Čaputová államfő közösen Peter Pellegrini megválasztott államfővel meghívja az elnöki palotába az összes parlamenti párt elnökét, hogy lecsillapítsák a feszült helyzetet az országban, és közösen ítéljenek el minden erőszakos cselekményt.

„A merényletet magányos támadó követte el. De a jelenlegi feszült helyzet és a gyűlölködés kollektív tevékenységünk eredménye” – jelentette ki az államfő. Mindenkit felszólított, hogy hagyjon fel a vádaskodással és a gyűlöletkeltéssel, és az ország lépjen ki végre ebből az ördögi körből. Pellegrinivel egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom megnyugtatása, a helyzet lecsillapítása. A Robert Fico elleni merényletet nemcsak emberi tragédiának, hanem a demokratikus berendezkedés elleni támadásnak tekinti. „Ami most a legfontosabb, az az, hogy minél gyorsabban felépüljön a kormányfő” – tette hozzá.

Pellegrini az EP-kampány visszafogására szólította fel a pártokat. „Ugyanis a kampány természetes velejárója a nézetek ütköztetése és a politikusok közti kölcsönös vádaskodás. De pontosan a további konfrontáció az, amire egyáltalán nincs szüksége az országnak. Ezért azt kérem, függesszék fel vagy jelentősen fogják vissza a kampányt, legalább addig, amíg csillapodik a helyzet, és többet fogunk tudni a nyomozás részleteiről” – mondta Pellegrini.

A megválasztott államfő reméli, hogy egyetlen politikus sem használja ki a kormányfő elleni merényletet arra, hogy politikai tőkét kovácsoljon belőle magának. Hozzátette, a társadalomnak most arra van szüksége, hogy lássa, egységes a teljes politikai paletta, és az elvárható minimum a civilizált politikai párbeszéd. Mint mondta, megrettentette, hogy hova vezethet az eltérő politikai nézetekből táplálkozó gyűlölet, és a merénylet egyben a demokrácia elleni támadás is volt. „Közösen kell elítélnünk, és ez lehet az első lépés a nemzet megbékéléséhez és az indulatok lecsillapításához” – tette hozzá azzal, hogy a társadalomnak ezen az úton kell elindulnia.

Čaputová leszögezte, a politikusoknak tudniuk kell uralkodni az érzelmeik felett. „A gondolataik, kijelentéseik, tetteik felett. Mert azzá válunk, ahogy gondolkodunk, és most elsősorban jobb emberré kellene válnunk mindannyiunknak” – tette hozzá.

TASR