Rövid napi összefoglaló 


Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordul a Btk. módosítása miatt 

Zuzana Čaputová államfő aláírta a módosított Btk.-t, nem él a vétójogával, nem küldi vissza a parlamentbe újra tárgyalásra a módosítást, inkább az Alkotmánybírósághoz fordul annak módosítása miatt, azt javasolja, hogy a testület a döntése meghozataláig függessze fel a módosítások hatályba lépését.

Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott módosításokat február 8-án szavazta meg a parlament. A törvény értelmében: megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Ezenkívül a büntetési tételek, a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kárküszöbértékek és az elévülési idők tekintetében is több változásra kerül sor. Több bűncselekmény elévülési ideje is lerövidül. A módosításokat gyorsított eljárásban tárgyalta a törvényhozás. Robert Fico kormányfő február 14-én írta alá a Btk. módosítását, és küldte el az elnöki irodába. Fico levelet is írt Čaputovának, melyben az elévülési idők módosítását javasolta a bűncselekmények súlyosságától és büntetési tételük nagyságától függően.

Pellegrini nyerné az államfőválasztást

Az AKO ügynökség a Joj televízió felkérésére február 5-e és 12-e között, 1000 megkérdezett bevonásával készített felmérést. Ez alapján az első fordulóban a szavazatok 39 százalékát Pellegrini szerezte volna meg, Korčok pedig 37,2 százalékot, így ők kerültek volna a második fordulóba, ahol Pellegrini 53,7 százalékkal nyert volna, Korčok a szavazatok 46,3 százalékát kapta volna. 

A többi jelölt támogatottsága a következőképpen alakult volna: Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter 8,1%, Igor Matovič 4,8%-ot kapott volna, Ján Kubiš 3,0%, Forró Krisztián 2,4%, Andrej Danko 2,1% és Patrik Dubovský 1,9%. Egy százaléknál kevesebben karikázták volna el Marián Kotleba és Milan Náhlik nevét.

Tíz pályázó a médiatanács két betöltendő helyére

A Médiaszolgáltatások Tanácsa országos hatáskörű államigazgatási szerv, feladata, a műsorszórásra, tovább közvetítésre, lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások nyújtására és tartalommegosztó platformok biztosítására vonatkozó jogszabályok betartását. 

A Médiaszolgáltatások Tanácsa kilenc tagból áll, akiket a parlament választ meg, hat évre. A következő időszakra a Médiaszolgáltatások Tanácsának két helyére tíz jelölt pályázik, köztük kettő magyar jelölt is van. A parlament kulturális és médiabizottsága február 15-iki ülésén megerősítette, hogy a jelöltek megfelelnek a szükséges jogszabályi feltételeknek és követelményeknek.

A jelöltek: Batta György, Ján Dianiška, Ján Füle, Mojmír Mamojka, Pék Zoltán, Juraj Rybanský, Ivan Sečík, Milan Sedláček, Nataša Slavíková és Adam Valček. A médiabizottság azt javasolja a parlamentnek, hogy a 10 jelölt közül válasszon két tanácstagot. 

Ingyenes menstruációs eszközpont Dunaszerdahelyen

Szlovákiában is létezik menstruációs szegénység, az elmúlt években indultak gyűjtések, hogy ezen a helyzeten javítani lehessen, most Dunaszerdahelyen a Karcsai úti Közösségi Központ bejáratához helyeztek ki ingyenes menstruációs eszközpont – hogy a rászorulók részére elérhetők legyenek az alapvető női intimhigiénés termékek. Ez az automata doboz Szlovákiában a kilencedik, mely nem csak ingyenes menstruációs termékeket kínál, hanem megfelelő információkkal is ellátja a rászorulókat. Az eszközpont megvalósításában az InTYMYta, a Prima Polgári Társulás és Dunaszerdahelyi Város Önkormányzata vett részt.

fotó: pixabay.com