Vigyázó szemetek keletre vessétek


Szerencsére elmúltak, de legalábbis megváltoztak már azok az idők, amikor Szlovákiában a kelet határát Kassánál meghúzták. Amikor magas funkcióban lévő politikusok széles tömegek és a média előtt kijelentették: Kassától keletebbre már nincs semmi. A statisztikai adatok már csak olyan egységek, amelyeket csak Pozsony és a dél-nyugati részek nem képesek állandóan pozitív tartományban tartani. Főleg, ha az ország más térségei nem képesek lépést tartani. A beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium Szlovákia egyik legkevésbé fejlett járásában tartotta szakmai munkaértekezletét.

fotó: teraz.sk

Richard Raši miniszter és Michal Kaliňák államtitkár ezúttal a Tőketerebesi járásba látogatott. A térség polgármestereivel Bodrogszerdahely nagyközségben találkoztak.

“Célunk az volt, hogy megismerjük a bodrogközi településvezetők problémáit. Ahogyan már az eddigi kitelepüléseink során is – ez már a 20. ilyen alkalom -, testközelből kívánjuk meghallgatni a feleket, hogy ne kerülhessen sor az információk elsiklására. Ez a régió közismert a csodálatos természeti szépségeiről, ám sajnos meg kell említenünk a stagnáló gazdaságot, az ebből fakadó magas munkanélküliséget, az elvándorló ifjúságot és a nem elégséges infrastruktúrát. Mindezek negatívan befolyásolják a járást és az itt élőket is”

– hangoztatta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy a vezetése alá tartozó minisztérium egyik legfőbb feladata a felzárkóztatás. Ennek pedig legjobb módszere az eurós alapok nyújtotta lehetőségek kiaknázása. Elmondta, hogy 2014-2020 között 338 projekt lett támogatva az alapból, összesen több mint 250 millió euró értékben. Ezek között volt például a tőketerebesi kórház és poliklinika modernizációja.

fotó: Szeder László

“Konkrétan Bodrogszerdahely a fent említett időszakban 11 projektet nyújtott be, és nyert rá támogatást. Ezek között volt például az ápoláshoz való jobb hozzáférést lehetővé tévő tervezet, illetve kiemelendő a helyi alapiskola projektje is. A szerződésekben összesen 1,05 millió euró lett meghatározva, amiből a település 0,93 milliót hívott le”

– folytatta Raši. Kifejtette még, hogy a Tőketerebesi járás, mint az ország egyik legkevésbé fejlett térsége, nemcsak az európai alapokból tud pénzeket lehívni, hanem a legkevésbé fejlett járásoknak járó regionális hozzájárulás segítségét is igénybe tudja venni. A 2022-2026-os időszakban eme hozzájárulás terhére 5,3 millió euróra pályázik a járás, három alapvető aktivitásban: foglalkoztatottság, vállalkozás és innováció, valamint a turizmus, illetve a közigazgatás fejlesztése.

fotó: Szeder László

“A legkevésbé fejlett járások első ízben használhatják fel az akcióterveken keresztül lehívható összegeket saját projektjeik társfinanszírozására, akár a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatok esetén is. A régióban központokat hozunk létre, ahová a települések számos ügyintézés megkönnyítéséért és segítségért fordulhatnak”

– nyilatkozta Michal Kaliňák államtitkár. Egy további, rendkívül fontos tervet is megbeszéltek a minisztérium dolgozói a járás polgármestereivel: a vezetékes víz- és a csatornahálózat kiépítéséről, gyarapításáról. Az államtitkár elmondta, a következő év tavaszán kívánják benyújtani a kormánynak a tervezetet, mely a víz- és csatornahálózat kivitelezési lehetőségeit és anyagi forrásait taglalná. Reményét fejezte ki, hogy ezzel is hozzájárulnak a térségben az életszínvonal javításához.

fotó: Szeder László, teraz.sk