Blanár megerősítette, ő helyettesíti Ficót a genfi békekonferencián


Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter helyettesíti Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnököt az Ukrajnáról szóló júniusi genfi békekonferencián. A miniszter az ET hétfői brüsszeli ülése után erősítette meg az információt a TASR hírügynökségnek.

Blanár tájékoztatása szerint főleg az ukrajnai és a gázai helyzettel foglalkoztak az uniós külügyminiszterek, és hozzátette, az ukrajnai helyzet nagyon rossz, újabb front nyílt, és bár csak kis lépésekkel, de Oroszország előretör.

„Ukrajna mindenekelőtt a légvédelem terén kér segítséget. Dmitro Kuleba miniszter hét Patriot-rendszert kért. Ha jók az információim, egyelőre egy van” – mondta Blanár.

Megismételte, hogy Szlovákia szempontjából továbbra is azon van a hangsúly, amit a jelenlegi kormány hivatalba lépése óta mond: hogy a békés megoldást kell maximálisan támogatni. Brüsszelben ezért azt mondta, az lesz a döntő fontosságú, ami a június 15-16-i genfi békekonferencián történik majd.
Reményét fejezte ki, hogy a konferencián minél több ország, köztük a „globális dél globális szereplői” – főleg Kína – is részt vesz. Nélkülük – mondta – lehetetlen garantálni a békekonferencia eredményeit, amelyeket Oroszország el tudna fogadni.

„Az Orosz Föderáció jelezte, nem vesz részt a konferencián, és bármivel is zárul, azt Oroszország ultimátumként fogja kezelni. Ugyanakkor pozitívan állok hozzá, mert vannak olyan információk, hogy a következő békekonferenciát Szaúd-Arábiában tartanák, ahová már Oroszországot is meghívnák. Ez kulcsfontosságú az ukrajnai konfliktus további alakulása szempontjából” – magyarázta Blanár.

A TASR kérdésére, hogy ki fogja képviselni Szlovákiát a júniusi genfi konferencián, Blanár emlékeztetett, hogy Fico áprilisban azt ígérte Denis Shmihal ukrán kormányfőnek a Nagymihályban tartott közös kormányülésen, hogy személyesen vesz részt a konferencián, de ez a terv a május 15-i, nyitrabányai merénylet után meghiúsult.

„Robert Fico miniszterelnököt még mindig az intenzív osztályon kezelik, ezért külügyminiszterként én képviselem Szlovákiát a békekonferencián” – mondta Blanár.

TASR