Bírálja az ellenzék, hogy kormánygép repült a foci-Eb-re


Bírálja az ellenzék azokat a kormánypárti politikusokat, akik kormánygéppel mentek a szlovák labdarúgó-válogatott Belgium elleni németországi Eb-mérkőzésére. A belügyminisztérium azzal reagált, hogy a kormány és a parlament tagjainak útja a Szlovák Labdarúgó Szövetség és az UEFA hivatalos meghívása alapján valósult meg. A minisztérium leszögezte, hogy a közjogi méltóságok nem magánúton vettek részt.

A tárca közlése szerint a kormánygéppel utaztak a rendőri testület képviselői is, akik a német hatóságokkal közösen részt vesznek a biztonsági intézkedések meghatározásában az Európa-bajnokságon.

„Velük volt a fedélzeten a parlament két alelnöke, három miniszter, két államtitkár, és különféle minisztériumok körülbelül 20 képviselője” – közölte a belügy.

Azt is hozzátette, az út egyik célja volt a belga kormány tagjaival, valamint a frankfurti polgármesterrel való találkozó. Biztonsági és gazdasági okokból döntöttek úgy, hogy közösen repülnek a kormánygéppel, a költségeket öt minisztérium közösen állja.


„A közlekedésnek ez teljesen megszokott módja a körülményeink között. Korábban is minden kormány idején rendszeresen igénybe vették a belügyminisztérium légi szolgálatát az állam képviselői, hogy olyan reprezentatív eseményeken vegyenek részt, mint például az olimpia, világbajnokságok és hasonlók, és ezzel az állami költségvetés is számol” – tette hozzá a belügyminisztérium.

Az ellenzéki KDH felszólította Andrej Dankot (SNS), Matúš Šutaj Eštokot, Erik Tomášt és Peter Žigát (mindhárman Hlas-SD), hogy a kormánygépet ne használják magáncélokra. „Kormánygéppel elvitetni magunkat a németországi focimeccsre a fejesekre jellemző tipikus viselkedés, ezért a KDH elvárja, hogy beismerik, hibát követtek el és megtérítik a repülőút teljes költségét” – jelentette ki Lenka Kovár, a KDH szóvivője.

Dávid Dej (PS) parlamenti képviselő magyarázatot vár arra, miért repültek a miniszterek és a parlament alelnökei a németországi focimeccsre anélkül, hogy tájékoztattak volna a munkaprogramjukról. Hozzátette, közpénzeket csak maximális felelősséggel, az előre meghatározott célokra szabad költeni, nem pedig politikusok szórakoztatására és magánútjukra. „Ha beigazolódik, hogy posztjukat kihasználva visszaéltek a közpénzekkel, azonnali bocsánatkérést és a frankfurti út teljes költségének megtérítését fogjuk követelni Eštok, Danko, Žiga, Drucker és Tomáš uraktól” – tette hozzá Dej.

Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) kijelentette, a szlovák szurkolók a saját pénzükön utaztak el Németországba, és elfogadhatatlan, hogy a kormány a különgépet használja a tagjai szórakoztatására.

„Szemmel láthatóan nem elég nekik, hogy felemelték 10 ezer euróra a saját fizetésüket, még az embereket is meglopják a kirándulgatásaikkal. Azonnal fizessék ki saját zsebükből a repülőút költségeit” – jelentette ki Remišová.

TASR

fotó: pixabay