Bezák, a “múlt érseke” Korčokot támogatja


Róbert Bezák, a hivatalától 52 évesen megfosztott nagyszombati érsek az államfőválasztáson Ivan Korčokot támogatja. Bezáknak az az álma, hogy az egész világ lássa, hogy a szlovákok békében és összhangban tudnak élni – hallhatta a közönség a szélsőségesen liberális Korčok esti parádéján.

Bezák 2012-ben kényszerült elhagyni a nagyszombati érseki széket. Öt évvel ezelőtt Zuzana Čaputová jelenlegi államfőt támogatta, most pedig Ivan Korčok támogatói közé tartozik.

Ivan Korčok “kampányzáróján”, melyen igyekeztek lejáratni és nevetség tárgyává tenni Peter Pellegrinit, többek között a következőket mondta: “Elképzelem az elnöki palotát, amint egy külföldi delegáció érkezik. A palota előtt pedig Ivan Korčok elnök és felesége, Sonička fogadják őket – mondta Bezák a jelenlévők tapsa közepette.

“Mi Szlovákiában szívesen hangoztatjuk, hogy a hagyományos értékek és a család-modell mellett állunk ki. Képzeljék el, milyen jelzés lesz az egész világ számára, amikor egy külföldi delegációt egy olyan ember fogad, aki ilyen családi háttérrel rendelkezik” – mondta Bezák, nyilván arra utalva, hogy Pellegrini nőtlen.

Sokan éltek abban a hitben – és nagyon hosszú ideig -, hogy Bezák érsek mindenben ártatlan, egyfajta összeesküvés áldozata lett. És ezek a “sokan” mind egy szálig tévedtek. Erről az utóbbi időben többször meggyőződhettünk.

Róbert Bezák

Róbert Bezák autoritása egyenlő a nullával. Elárulta egyházát, hivatását, barátait… És nem is merjük kimondani, de talán még az Istent is…

Lejáratta elődjét, utódját (nyilván nekik is bőven vannak hibáik), lejáratta a püspöki szolgálat szentségét. Liberalizmusa nem ismer határt, úgy látszik.

“Tölts el minket irgalommal!” – ezt a szentírási idézetet választotta 2009-ben püspöki jelmondatául. Most 64 éves. Lehet, nem is gondol rá, mennyire szüksége van neki is az irgalomra. Sokan ugyanis bíztak benne, hittek neki. S ma ez már a múlté… Már csak az irgalom mentheti meg őt. Az emberé. Aztán az Istené – ami az előzőnél sokkal fontosabb.

fotó: TASR